Градоначелник учествовао у раду Прве националне конференције о породици: активна улога Града Зрењанина у креирању пронаталитетне политике у Србији

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура учествовао је данас у раду Прве националне конференције о породици “Србија - наша породица”, одржане у Палати Србија у Београду. Уз учешће бројних представника градова и општина у Србији и Републици Српској и еминентних гостију, конференцију је организовало Министарство Републике Србије за бригу о деци и демографију, као сегмент систематског и свеобухватног решавања проблема депопулације, кроз спровођење пропородичне и пронаталитетне политике, од државног до локалног нивоа. 
 
 
 
 
Ресорна министарка проф. др Дарија Кисић рекла је да је циљ конференције да сагледа шта сви могу заједно да ураде на најважнијем задатку - подршци и јачању породице и рађању што више деце. 
“Нема ништа вредније од рађања новог живота и нема већег задатка од родитељства. Породица је гарант опстанка друштва, државе и нације и јако и сигурно породично окружење ствара снажну економију, а она јаку државу. Министарство за бригу о деци и демографију је стратешки и финансијски спремно да инситуцију породице, као највреднији национални ресурс, подржи и оснажи у сваком смислу. Влада Србије је различитим пронаталитетним мерама учинила много у пружању подршке породицама с децом, као и оним које тек желе да заснују породице. Томе сведоче подаци који показују да смо на добром путу и који нас мотивишу да идемо напред. У прва два месеца ове године рођено је у Србији нешто више од 10 хиљада беба, што је за преко 5 одсто више у односу на исти период претходне године и надамо се наставку оваквог тренда”, поручила је министарка Кисић.  
 
 
 
 
Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да све што Влада у континуитету ради на свим пољима нема смисла уколико нас не буде било више, и тиме обезбедимо и осигурамо да Србија опстане.   
“Кључ тога је управо у броју рођене деце и јачини породица. Дакле, све што раде Влада Србија и локалне самопураве је, уствари, пронаталитетна политика. Оне посебне мере које доносимо, као директну подршку рађању, и родитељству то је нека наша додатна подршка, али је јасно да се нико неће одлучити да роди дете или оснује породицу зато што ми дајемо сто, двесто, тристо или петсто хиљада динара или зато што помажемо са субвенцијама у станове. То ће само бити подршка, а све друго што радимо, што се тиче побољшања квалитета живота у Србији - раста економије, могућности запошљавања и добре зараде, инвестирања у путеве и пруге, дигиталну инфраструктуру, образовни и здравствени систем - то је, уствари, оно што је важно”, истакла је Брнабић и сублимирала проблематику депопулације у три ставке.
 
“Под један - имамо проблем. Под два - имамо позитивне и охрабрујуће трендове и под три - да је много додатног посла пред нама и да морамо да имамо много боље резултате. Не рађа се довољно деце за просту репродукцију и имамо све старију популацију, што је проблем присутан деценијама, не само код нас, већ и у већини европских земаља, који се дуго и тешко решава. Охрабрује да смо у 2019. години, први пут након петнаест година, постигли стопу репродукције већу од 1,5 и она је данас 1,52. Али, да би достигли просту репродукцију становништва, она мора износити 2,1 и зато морамо још много да радимо и стално разговарамо о томе, и зато је, између осталог, важно да имамо и националну конференцију о породици и подижемо свест о њеном значају”, казала је премијерка Србије.     
  
Градоначелник Зрењанина је рекао да је почаствован позивом за учешће на овој конференцији и да је Зрењанин, с пуно разлога, уврштен међу локалне самоуправе које предњаче у креирању проналитетне политике.  
“Једини смо град у Србији који је покренуо манифестацију “Дани породице”, уврштену у наш календар званичних градских манифестација, а широк спектар мера популационе и пронаталитетне политике које последњих година реализује Град Зрењанин почиње да доноси резултате. Обухвата помоћ при остваривању родитељства, помоћи за новорођено дете, поклоне бебама, отварање нових јаслених и вртићких група у насељеним местима, преко помоћи при поласку деце у школу, све до студентског доба и финансијске подршке града за стипендирање и усавршавање”, истакао је градоначелник и додао да је наш град био присутан на данашњој конференцији и кроз аспект културе.
 
 
 
“Драго нам је и што смо овом приликом могли да представимо и део наше богате културне сцене, кроз наступ хора “Серафим Саровски” и Милице Досковић, али и кроз надахнуто рецитовање ученика Матије Матића, чиме смо дали и додатни допринос организацији Прве националне конференције о породици”, поручио је градоначелник Симо Салапура поводом скупа у Београду.  
 
Хор “Серафим Саровски” увеличао је конференцију извођењем химне Републике Србије и песмом “Востани Србије”, Милица Досковић отпевала је песму “Не дам”, док је Матија Матић, ученик седмог разреда основне школе у Лазареву, одрецитовао песму “Не дирај ми мајку”. 
 
Скупу су се обратили и Тања Грбић из Земуна, млада самохрана мајка шесторо деце, чији је супруг преминуо, заменик државног секретара за бригу о породици у Министарству културе и иновација Републике Мађарске Атила Бенеде, директорка организације УНИЦЕФ у Републици Србији Дејана Костадинова, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у Министарству спољних послова Арно Гујон, директорка Популационог фонда УН у Републици Србији Борка Јеремић и викар Његове Светости Патријарха Српског Порфирија Епископ Петар, док је Прву националну конференцију о породици свечано отворио Владимир Орлић, председник Народне скупштине Републике Србије. 
 
 
 
 
У припреми и раду конференције, као и током њеног дела у ком су предочена искуства и пракса јединица локалне самоуправе у спровођењу мера популационе политике и подршке у области породице и деце, учествовао је и Радош Пејовић, посебни саветник министарке за бригу о деци и демографију и покретач манифестације “Дани породице у Србији”, која се од 2021. године одржава у Перлезу. 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6962/KONFERENCIJA_O_PORODICI_BGD_0.jpg