Градоначелник и учесници манифестације најавили 38. “Дане пива”: оправдати традицију, бренд и сертификат “Најбоље из Војводине”

Зрењанински “Дани пива” уврштени су прошле године међу манифестације, производе и услуге који су понели сертификат “Најбоље из Војводине”, а на предстојећем, 38-ом издању те манифестације је да оправда бренд, признање и традицију једног од најпосећенијих туристичких и забавно-музичких фестивала у Србији. “Дани пива” трају ове године од 8. до 13. августа, свечано отварање је 8. августа у 21 час, на Житном тргу.  
 
 
 
 
То су данас најавили градоначелник Зрењанина Симо Салапура и еминентни учесници “Дана пива”, на конференцији за новинаре одржаној у Градској башти. Представницима медија обратила су се позната лица с домаће музичке сцене Жика Јелић (“YU група”), Ана Станић и др Неле Карајлић, као и Александар Софронијевић, хармоникаш и вођа оркестра, директор Зрењанинске филхармоније Роман Бугар и Срђан Лакичин, из зрењанинског бенда “Direct Drive”, победника прошлогодишње Зајечарске гитаријаде. Конференцију је водила Ивана Арађан, ПР манифестације.
 
 
 
 
Градоначелник је учеснике конференције за новинаре угостио и у свом кабинету, у неформалном разговору, уз подсећање да су “Дани пива” најстарија манифестација ове врсте у Србији, која се, у континуитету, одржава још од 1986. године. 
- Прошле године променили смо термин одржавања “Дана пива”, што се показало као добар потез, и за извођаче и за публику. Драго нам је што можемо у овако јаком и озбиљном саставу извођача да најавимо 38. “Дане пива”, с програмима за сваки узраст, за сваки музички укус, који ће се одржати на 15 локација. Очекујем да будемо добри домаћини и да пошаљемо лепу слику са ове наше манифестације, коју посећује више стотина хиљада људи и на коју позивам све наше суграђане, али и бројне госте из других средина - истакао је градоначелник. 
 
Ивана Арађан истакла је да је број извођача ове године знатно већи, на обе бине, а програм на Тргу слободе је сложенији и трајаће дан дуже. Новина је ове године и пригодан каталог о Данима пива, који сажима причу о историјату, почецима, развоју манифестације, извођачима и представља својеврсну “личну карту” манифестације, али и града Зрењанина, који је и град културе, град спорта, фестивала, туризма, рокенрола и град пива. 
 
Музички део “Дана пива”, који привлачи најбројнију публику, испуниће осам концерата на Тргу слободе и 15 на Житном тргу, уз наступе звезда домаће забавне, рок и народне музике, као и гостију из региона. Већ традиционално, на велику фестивалску позорницу на Тргу слободе прва ступа Зрењанинска филхармонија, 9. августа, која ће пред публику изаћи и последње вечери, 13. августа.
 
 
 
Роман Бугар рекао је да прве вечери Зрењанинска филхармонија наступа са три тенора, а завршног дана уз програм “Simply the best simphony”.
- Као и сваке године очекујемо спектакл, извешћемо популарне оперске арије, уз учешће око 60 музичара и под управом нашег маестра Микице Јевтића. Ко ће бити тенори, нека остане мало изненађење. Што се другог концерта тиче, биће то својеврсна рок антологија, наставак наших пројеката “ABBA symphonic real tribute show” и “Metallica symphonyc show”, с којима ћемо наступати на више од стотину концерата. Поред репертоара Тине Тарнер, припремамо и познате нумере писане за симфонијски оркестар и рок ансамбл. Све ће пратити и посебни сценски ефекти, на основу нашег искуства протеклих месеци у сарадњи с европским продукцијским кућама - казао је Бугар.  
 
Легенде домаће музичке сцене, “YU група”, наступају на Житном тргу 10. августа. Фронтмен Жика Јелић најављује квалитетан програм за све који воле и слушају њихову музику. 
- Публика ће имати прилику да слуша све оно што смо ми стварали, ево сада већ пуне 53 године, и у зависности од расположивог времена извешћемо минимум двадесетак композиција. Видимо се врло брзо на концерту - поручио је Јелић.  
 
 
 
Ана Станић дуго није наступала у Зрењанину и први пут одржаће концерт на “Данима пива”, уз нови албум и добро познате ауторске песме из каријере дуге готово 25 година. 
- Драго ми је што сам овде, предиван град, Градска кућа и предивна манифестација пре нама, којој се заиста радујем. До тада ће ми изаћи и нови албум који ћу моћи да премијерно изведем, наравно, уз своје највеће хитове. Желим да се сви добро проведемо, да с момцима из бенда пружимо грађанима Зрењанина врхунску свирку и доживљај - рекла је она.  
 
Наступ зрењанинског бенда “Direct Drive” најавио је Срђан Лакичин, истакавши да ће 10. августа извести све композиције с ауторског концептуалног дебитантског албума, објављеног пред две године. 
 
 
 
Оркестар Александра Софронијевића, прослављеног српског мајстора хармонике, припрема за публику репертоар састављен од хитова народне музике, популарне музике, све до доброг рокенрола.
- Трудићемо се да оправдамо поверење наступом на манифестацији за коју знамо каквог је обима и која све имена на њој наступају. Оркестар броји 13 чланова, са четири мушка и два женска вокала, уз озбиљан и професионалан “премијум” начин извођења. Обећавам озбиљну журку, препознатљиву на нашим наступима, коју брендирамо као “Вече лепе музике”. Радујемо се овом наступу у Зрењанину - поручио је популарни “Аца Софра”.
 
 
Др Неле Карајлић, у свом стилу, предложио је градоначелнику да “мало прошири трг”, како би сви љубитељи музике “Забрањеног пушења” могли да нађу место на концерту. Њихов наступ предвиђен је за петак, 11. август, у 23 часа.
- Леп је осећај када се неко сети нас који смо писали те песме пре четрдесет и више година и позове нас на наступ. Очекујем добру забаву, што је најважније у свему - рекао је популарни музичар.    
 
Комлетан музички програм 38. “Дана пива”:
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7053/Dani_piva_2023_press_0.jpg