Одржана заједничка тактичко-показна вежба у оквиру пројекта “Румунско-српско прекогранично праћење ризика у случају ванредних ситуација”

Град Зрењанин организоваo је данас, на локацији централног градског језера, заједничку тактичко-показну вежбу у оквиру пројекта “Румунско-српско прекогранично праћење ризика у случају ванредних ситуација”. Поред Града Зрењанина, у реализацији вежбе учествовали су и партнери на пројекту - Град Кикинда, Међуопштинска развојна асоцијација за управљање ванредним ситуацијама - ADIVEST из Темишвара, Инспекторат за ванредне ситуације “Банат“ округа Тимиш - ISU TIMIS и Жандармеријски инспекторат округа Тимиш. 
 
 
 
 
Извођењу вежбе присуствовао је и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, који је истакао да је, кроз различите пројекте прекограничне сарадње с Румунијом, остварен бенефит у многим областима, а у овом случају, набављена је вредна опрема намењена реаговању у ванредним ситуацијама.
“Град Зрењанин добијену опрему је усмерио ка Одељењу за ванредне ситуације и јавним комуналним предузећима, како би, свако у домену својих активности, били спремни да реагују у ванредним ситуацијама. Адекватном опремом располаже и наш Ватрогасно-спасилачки батаљон, који припада Министарству унутрашњих послова. Данас је овде значајно и присуство наших партнера из Румуније, који ће учествовати у показној вежби, како би заједно истакли значај сарадње свих нивоа власти и надлежних институција, у циљу решавања проблема који могу да настану. Припремамо се и обучавамо за дејство у ванредним ситуацијама, али се искрено надамо да до тога неће доћи. У случају да их ипак буде, Град Зрењанин обезбедио је људство и опрему и спреман је за реаговање”, нагласио је Сантовац. 
 
 
 
 
Серђу Белаша, лидер партнерског тима пројекта из Румуније, истакао је добру сарадњу на пројекту између организација из Румуније, Кикинде и Зрењанина.
“Сходно потребама свих партнера, на обе стране, добили смо све оно што је било замишљено пројектом, као и могућност да заједно реализујемо овакве тактичке вежбе, размењујемо искуства, учимо једни од других и исправљамо уочене грешке. Ово није први пројекат који остварујемо с партнерима из Србије, набавили смо опрему која нам помаже у ванредним ситуацијама, организујемо и тренинге за заједничко деловање, чиме смо у могућности да помажемо и људима који се професионално баве овим послом - полицији, жандармерији и ватрогасцима-спасиоцима”, казао је Белаша.
 
Тактичка вежба односила се на активности које се спроводе у случају поплава и обухватила је бројне сегменте, међу којима су били и постављање командног центра и план везе, спашавање и збрињавање евакуисаних лица - страдалих у поплавама, спашавање на води, прва помоћ, тријажа, нега и смештај евакуисаних, пумпање воде, спашавање са висине, спашавање животиња, претрага и вађење аутомобила. 
 
 
 
 
С обзиром на временске услове у протеклом периоду и ситуацију с поплавама у појединим деловима наше земље, као и падавине током данашње тактичке вежбе, може се рећи да је одржана у скоро аутентичним условима. Сви учесници показали су висок ниво обучености и спремности за реаговање, уз коришћење најсавременије опреме и средстава, набављених такође из средстава пројекта, фондова ЕУ.    
“Град Зрењанин у процесу је формирања јединице Цивилне заштите опште намене која ће бројати до 100 људи, с активном резервом до 130, а формираћемо и специјализовану јединицу за узбуњивање. Опасности, ризици и претње на терену увек постоје, а оно што је важно јесте да смо данас спремнији за реаговање него јуче. Немамо у нашем региону претње од стране водотокова, као у другим деловима Србије, и што се тога тиче у овом тренутку смо мирни”, казао је Мирослав Сладојевић, шеф Одсека за одбрану и ванредне ситуације Градске управе Зрењанин.
 
 
 
 
Пројекат Interreg ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија донео је, током последњих шест година, значајне бенефите за обе стране. Покренут је 2017. године, када је реализован пројекат “Заједничко управљање ризицима од поплава”, а у оквиру њега набављена је вредна и бројна опрема за реаговање у ванредним ситуацијама - укупне донације достигле су 750 хиљада евра - захваљујући којој је наш град сврстан међу локалне самоуправе у Србији које имају најопремљеније јединице цивилне заштите, самостално обучене да реагују у случају ванредних ситуација, не само на територији Града Зрењанина, него и нашег дела Баната. 
 
Извођење заједничке тактичко-показне вежбе представља део пројектних активности „Румунско-српско прекогранично праћење ризика у случају ванредних ситуација”, заједно с набавком опреме и возила, организовањем студијских посета и презентација употребе набављених средстава, као и реализацијом различитих обука из области цивилне заштите.
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7051/TAKTICKA_VEZBA_VANREDNE_SITUACIJE_0.jpg