У току реализација треће, последње фазе аутоматизације РЦ “Самош”: на подручју Зрењанина радиће 21 станица за одбрану од града

Аутоматизација целокупног противградног система на територији АП Војводине завршава се радовима у трећој фази у оквиру радарског центра “Самош”. Пројекат финансира Влада АП Војводине, преко секретаријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду, а корисник је Републички хидрометеоролошки завод Србије који је надлежан за послове одбране од града на подручју Републике Србије. 
 
У оквиру изградње предвиђено је да на подручју Града Зрењанина ради 21 станица у систему аутоматизоване одбране од града. Ради побољшања, ефикасности дејства и приступа новим аутоматским даљинским лансирним станицама, постоји потреба за прелоцирањем две станице и то станице број 54 - Јанков Мост и број 60 - Банатски Деспотовац, за шта је РХМЗ Србије затражио сарадњу и помоћ Града Зрењанина.   
 
 
Радарски центар “Самош” покрива територију од 775.000 хектара претежно на подручју Баната, од државне границе са Мађарском до подручја београдске општине Палилула, коју административно заузима петнаест јединица локалне самоуправе, градова и општина. Опремљен је Гематроник радаром од 2001. године и дејствује са 141 ракетне станице. 
 
Овим пројектом аутоматизације се, први пут од оснивања противградног радарског система у Војводини почетком овог века, покреће обнова и модернизација два од три центра који покривају територију Војводине - “Самош” и “Бајша” (трећи је “Фрушка Гора”). За ту намену - набавку одговарајуће опреме са пратећим радовима и услугама - Покрајинска влада издвојила је 1,4 милијарде динара. На подручју радарског центра “Самош” аутоматизација је обухватила 130 лансирних станица, чиме ће Војводина бити “покривена” са укупно 389 аутоматских станица и умногоме смањити ризик од последица града и штете на пољопривредним усевима. 
 
Увођењем аутоматизованих лансирних станица за одбрану од града у Републици Србији такође се елиминише могућност неблаговремене реакције људског фактора (стрелаца) и добија ефикаснији систем, што представља још један вид подршке државе пољопривредницима. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7046/Vojvodina_Radarski_centri_0.jpg