Апел МУП Републике Србије грађанима: не палити траву и ниско растиње, пожари се шире веома брзо! 

Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, након најаве веома топлог времена које погодује настанку пожара на отвореном простору, апелују на грађане да не пале траву и ниско растиње на таквим подручјима, у шуми и по ободима шума, због опасности ширења пожара који могу да угрозе животе грађана и нанесу велику материјалну штету. 
 
Милан Коцић, начелник Оперативног центра Сектора за ванредне ситуације МУП-а, упозорио је да се пожари на отвореном врло брзо шире и подсетио да је ложење ватре у близини шума, као и спаљивање стрних усева, траве и ниског растиња строго забрањено Законом о заштити од пожара, као и да за такво чињење постоје адекватне новчане казне.
"Према најавама Републичког хидрометеоролошког завода пред нама је период веома топлог и сувог времена које погодује настанку и развоју пожара на отвореном простору. Ови пожари се веома брзо шире, могу бити опасни по здравље и животе наших грађана, а такође могу и да проузрокују велику материјалну штету“, поручио је Коцић.
 
Истакао је да ће инспекцијске службе Сектора за ванредне ситуације и других линија рада Министарства унутрашњих послова у овом периоду појачати свој инспекцијски надзор, како би спречили настанак ових пожара.
"Већина пожара на отвореном простору проузрокована је људском активношћу. Апелујемо на наше суграђане да буду веома опрезни приликом коришћења отвореног пламена на отвореном простору, као и да не спаљују траву, ниско растиње и стрне усеве“, рекао је Коцић, и поручио грађанима да уколико примете овакве пожаре, да одмах обавесте најближу ватрогасно-спасилачку јединицу на број 193.
 
Извор: МУП Републике Србије

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7139/MUP_Srbije_logo_0.jpg