“Да нам села буду ближа” у Лукићеву: сумирани резултати између две посете, село надомак града има предуслове за одржив развој

Одредница радне активности градоначелника и његових сарадника “Да нам села буду ближа” данас је била Лукићево. Градоначелник Симо Салапура посетио је ово насеље заједно са замеником Сашом Сантовцем, председником Скупштине града Чедомиром Јањићем, чланом Градског већа Маринелом Мендреом, начелницом Одељења за привреду Градске управе Јеленом Травар Миљевић и представницима јавних комуналних предузећа, а након састанка с представницима месне заједнице, посетио је и Земљорадничку задругу “Вељко Лукић Курјак” и стадион на ком игра фудбалски клуб “Младост”. 
 
 
 
 
Током састанка сумирани су резултати између две посете, с обзиром да је у првом циклусу акције “Да нам села буду ближа” посета Лукићеву уприличена пре скоро тачно годину дана, 26. августа прошле године. У селу се тада чула непријатна вест да у школи неће бити ни једног ђака-првака, а градоначелника и сараднике данас је обрадовала информација да ће наредног петка у школске клупе први пут сести 11 ученика. Било је речи и о бољем саобраћајном повезивању с градом, а у прилог томе иде и податак да је планом изградње последње фазе обилазнице око Зрењанина предвиђена још једна кружна раскрсница, управо на траси садашњег атарског пута ка Лукићеву. Завршетком обилазнице, уз асфалтирање тог атарског пута, Лукићево би се, практично, нашло на свега четири километра од индустријске зоне “Југоисток”.   
 
 
 
 
“Лепа и конструктивна посета, јер имамо шта да сумирамо, а да је урађено у протеклих годину дана. Пре свега, то је асфалтирање Бирчанинове улице, предстоји у наредном периоду асфалтирање Светосавске, саниран је кров на објекту Дома културе. Чињеница да је ове године у Лукићеву 11 првака ипак је неки показатељ да у селу може да се живи, да се заснује породица. Посетили смо данас и фудбалски клуб, функционишу још два спортска колектива, терени за рекреацију, активна је секција за старије жене које се такође баве рекреацијом. Међутим, оно што чини село јесте привреда, а овде је, уз биогасну електрану, носилац економије и земљорадничка задруга “Вељко Лукић Курјак”, у којој сви запослени радници долазе из Лукићева. То је оно што селима даје “јачину”, да могу да опстану, али да то омогуће и младима”, прокоментарисао је данашњу посету градоначелник Салапура. 
 
Директор задруге “Вељко Лукић Курјак” Чедомир Спасојевић истиче да задруга упошљава 29 мештана и са механизацијом, не старијом од пет година, обрађује близу 500 хектара земље, од чега је 400 хектара под системом наводњавања. 
“Структура запослених је таква да има нас десетак старијих, пред пензијом, а сви остали су старости између 25 и 35 година. Свима нам је у интересу да ова задруга опстане, што је један од предуслова за њихов останак на селу, за заснивање породице и живот села у целини.
 
 
 
 
 
Посету фудбалском клубу “Младост” градоначелник Салапура је искористио и да најмлађим члановима клуба поклони неколико фудбалских лопти и маркера за тренинг, али и да начини заједничку фотографију испод управо постављеног билборда с натписом “Зрењанин, град спорта”. Председник ФК “Младост” Момир Бркља истиче да клуб поново “стаје на ноге”, да је недавно уређена управна зграда и простор око ње и да ће у предстојећој сезони сениорска екипа наступати у “А” лиги Фудбалског савеза града Зрењанина. 
“Клуб има подршку локалне самоуправе и месне заједнице и добија одређена средства за рад. У клубу тренира 15 до 20 деце у млађим категоријама, у сарадњи са школом фудбала “Спорто” из Зрењанина, чија кадетска селекција наступа под окриљем ФК “Младост”. Сениорској екипи на располагању је 25 играча”, каже Бркља. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7142/Lukicevo_2023_0.jpg