Састанак комесарке за избеглице и миграције Републике Србије Наташе Станисављевић са градоначелником Зрењанина Симом Салапуром

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић одржала је данас у Зрењанину радни састанак са градоначелником Симом Салапуром
 
Зрењанин је у 2023. години закључио два Уговора о сарадњи на основу којих им је додељено 8.145.000,00 динара за решавање стамбених потреба  најугроженијих избегличких породица, кроз куповину сеоских кућа са окућницом и пакета грађевинског материјала. Такође, град Зрењанин је закључио Уговор о сарадњи на реализацији помоћи за куповину огревног дрвета са превозом за најугроженије породице избеглица и интерно расељених лица у вредности од 980.000,00 динара.
 

“Република Србија је по броју интегрисаних избеглица у самом врху водећих земаља, не само у Европи него и у свету, а у региону је водећа земља по питању стамбеног збрињавања. Ми ту не стајемо, већ по иницијативи председника Републике Србије Александра Вучића настављамо даље док све избегличке породице не добију свој кров над главом. Управо то је и тема нашег данашњег састанка, планови по питању  стамбеног збрињавања свих избеглица на територији града Зрењанина. Сви морају да имају једнака права у држави и сви заслужују свој кров над главом, то је политика које се Република Србија и Комесаријат придржавају и тиме ће наставити да се воде у будућности”, рекла је комесарка Станисављевић. 
 
 
У Зрењанину су до сада обезбеђена стамбена решења за 345 породица, и то у виду стамбених јединица, грађевинског материјала, сеоских домаћинстава, монтажних кућа и путем економског оснаживања.
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је дугогодишњу добру сарадњу са Комесаријатом за за избеглице и миграције, из које је проистекао низ пројеката на територији нашег града, усмерених ка побољшању стамбених услова и потреба трајног збрињавања избеглих и расељених лица.
“Захваљујући тој сарадњи, у протеклих пет година у Зрењанину су на три локације подигнути стамбени објекти са укупно 76 стамбених јединица, уз више других пројеката који су се тицали решавања стамбених потреба избеглица. Инвестиције у градњу објеката колективног становања превазилазе 2,3 милиона евра, а посебно нам је драго што смо један објекат изградили и отворили пролетос у Клеку, чиме смо дали и допринос активностима Владе Србије усмерених ка повратку људи у сеоске средине и демографско јачање руралних подручја. Захвалио бих се комесарки Станисављевић на данашњој посети и садржајном разговору, уз уверење да ће сарадња између Града Зрењанина и Комесаријата у предстојећем периоду бити још успешнија”, казао је градоначелник Салапура. 
 
Састанку је, испред Града Зрењанина, присуствовала и Наталија Стојадинов Радовић, заменица начелнице Одељења друштвених делатности Градске управе Зрењанин.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7176/SASTANAK_KOMESARKA_ZA_IZBEGLICE_0.jpg