Град Зрењанин данас обележава Дан ослобођења у Првом светском рату и Празник града, низом пригодних програма 

Празник града Зрењанина, Дан ослобођења у Првом светском рату, обележава се данас низом пригодних програма и церемонија. У преподневним часовима положено је цвеће на сва спомен-обележја посвећена личностима и догађајима из Првог светског рата, на Тргу слободе организована је централна прослава и уприличена је промоција књиге “Знамените личности Великог Бечкерека из доба ослбођења и уједињења 1918”, у издању Историјског архива Зрењанин и Музеја Војводине Нови Сад. У вечерњем делу програма, у 18 часова, у Народном музеју, биће отворена изложба посвећена чувеном “Гвозденом пуку”, а сат касније, у Народном позоришту, одржаће се представа посвећена хероини српских ослободилачких ратова Милунки Савић
 
 
 
 
На сто пету годишњицу од ослобођења, на Тргу слободе је, осим полагања венаца од стране више делегација, служен и помен ослободиоцима, а наступио је и репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије. 
 
У име Града Зрењанина венац на споменик краљу Петру положили су градоначелник Симо Салапура и заменик градоначелника Саша Сантовац. Венце су положили и представници Средњебанатског управног округа, Банатске бригаде и гранизона Војске Србије у Зрењанину, Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Одбора за обнову споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу, Организације “Светосавље”, Удружења “Петровград”, СУБНОР-а, Удружења чланова и пријатеља Матице Српске и Српског државотворног покрета “Светозар Милетић”, као и представници градских одбора Српске напредне странке и Нове демократске странке Србије. 
 
 
 
 
Венци су положени и на спомен-костурницу српским и руским ратницима на Граднуличком гробљу, на спомен-плочу посвећену пуковнику Драгутину Ристићу - бригадиру, команданту Другог пешадијског пука “Књаз Михајло”, познатог као “Гвоздени пук”, војне јединице српске војске која је 17. новембра 1918. године ослободила тадашњи Велики Бечкерек, затим на спомен-бисту Војводи Бојовићу и на спомен-плочу посвећену српским добровољцима из Првог светског рата, поред главног улаза у храм Успења Пресвете Богородице. У име Града Зрењанина, венац су на спомен-костурницу на Граднуличком гробљу положили члан Градског већа Радован Вишекруна, одборник Скупштине града и председник Савета МЗ “Граднулица” Синиша Вукић и директорка Центра за социјални рад Оливера Лисица. На спомен-плочу бригадиру Ристићу венац су положили помоћник градоначелника Рајко Капелан, заменица начелника Градске управе Александра Одавић Мак и начелница Одељења друштвених делатности Јелена Драгић
 
 
 
 
Пошту Војводи Петру Бојовићу, испред спомен-бисте на Житном тргу, одали су начелник Градске управе Ненад Домјесков и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић, док су у порти Успенског храма венац на спомен-плочу положили помоћник градоначелника Рајко Капелан и заменик председника Скупштине града Оливер Митровић
 
 
 
 
У име Града Зрењанина, присутнима се на Тргу слободе обратио градоначелник Симо Салапура, истакавши да је 17. новембар 1918. године био последњи дан Аустроугарске владавине на овим просторима. 
“Тада је Велики Бечкерек дочекао слободу, а донели су је, између осталих и наши суграђани који су, након мобилисања у аустроугарску војску, масовно прелазили на страну својих сународника. Вратили су се у свој град часно, уздигнута чела и сачувана образа, као победници и као јунаци. Многи од њих, нажалост, нису више никада видели своје најрођеније. Клањамо се њиховим сенима, њиховом херојству и војничким подвизима, од источног, до Солунског фронта”, рекао је градоначелник и указао на део бриге града о својој историји и јунацима из тог периода.
 
 
 
  
“Данас, са овог места, гледамо и пуковника Драгутина Ристића, на муралу у част њему и др Славку Жупанском. И на овакав начин одужујемо се скромно нашим великанима, као што ћемо успомену на др Жупанског чувати и кроз обнову његове куће, отварањем музејске поставке. Симболика овог места сада је вишеструка. Као што ми ову свечаност одржавамо сећајући се Бригадира Ристића и његових славних ратника, тако је и његов портрет из даљине усмерен ка краљу Петру, под чијим се вођством часно борио и донео слободу српском народу с обе стране Дунава”, казао је градоначелник и указао и на актуелни тренутак.
  
“Поновићу и са овог места да се успомена на наше славне претке најбоље чува и негује кроз инвестиције, кроз нова радна места, кроз унапређење инфраструктуре, развој друштвених и међунационалних односа, кроз образовање, културу и спорт. Наши суграђани, који су запослени у погонима успешних компанија и предузећа, и домаћих и страних, најбоље знају колико је отворено нових радних места у Зрењанину у протеклом периоду и колико су веће могућности за запошљавање у односу на пре само десетак година. Нова градилишта и даље се отварају широм града и у индустријским зонама, а велике инфраструктурне радове тек очекујемо. Мислим, пре свега, на изградњу путева и мостова, али и у области екологије и заштите животне средине, у којој бележимо рекордна новчана издвајања”, поручио је градоначелник Симо Салапура на данашњој свечаности. 
 
 
 

Данас се обележава и Дан Банатске бригаде, Гарнизона Војске Србије у Зрењанину, уз свечану академију и пригодан програм. Више о томе биће речи у посебној вести.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7269/DAN_GRADA_2023_0.jpg