Куповином још четири сеоске куће завршене активности за ову годину - у Белом Блату купљена десета кућа, у Книћанину прва

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац данас је, у сали Градског већа, потписао нова четири уговора о куповини сеоских кућа са окућницом, у оквиру акције Министарства за бригу о селу Републике Србије. Након што су у Београду потписани уговори с тим министарством о додели бесповратних средстава за куповину кућа, данас су верификовани и уговори између Града Зрењанина, досадашњих и будућих власника, чиме је озваничен поступак купопродаје.  
 
 
 
Овога пута нове власнике добиле су празне куће у Белом Блату, Книћанину, Меленцима и Арадцу. Бело Блато стекло је, на овакав начин, и десету нову породицу, домаћинство Данијеле Шимон и Бојана Нанића. Прва кућа у оквиру акције купљена је у Книћанину, а нови власник је Матеја Максимовић. У Меленцима је продата осма кућа, домаћинству Куручев, док је купац треће до сада продате куће у Арадцу Теа Милинков из Зрењанина.
 
Заменик градоначелника Саша Сантовац рекао је да је акција Министарства за бригу о селу од самог почетка наишла на добар одзив у Зрењанину и да интересовање за куповину сеоских кућа и даље постоји.
“Град Зрењанин подржао је програм од самог почетка, наше службе припремају неопходну документацију, припремају конкурс, саветују и усмеравају заинтересоване купце и продавце. У оквиру активности “Да нам села буду ближа”, коју реализује градоначелник са сарадницима, такође сазнајемо да у селима има интересовања за куповину кућа, али и да цене некретнина расту, посебно у тзв. “првом прстену” око града. На самом почетку акције, за десетак хиљада евра могли сте да пронађете кућу у великом броју насељених места, данас је то већ мало теже. То је делом и последица наших активности и напора да у селима буду што бољи услови за живот, што нам и јесте примарни циљ. Куће су на овакав начин продате у скоро свим насељеним местима, а на овом конкурсу по први пут и у Книћанину”, истакао је заменик градоначелника. 
 
 
 
Матеја Максимовић, купац куће у Книћанину, на овај начин се одваја од родитеља, планира да остане на селу, да заснује породицу и да се бави пољопривредом, док је Бојан Нанић са супругом одлучио да се пресели из града и настави да живи у Белом Блату, најатрактивнијем насељу на територији града када је у питању куповина кућа бесповратним средствима Министарства за бригу о селу.    
“Ова помоћ државе ми много значи, цео процес куповине није дуго трајао, око два, два ипо месеца, а одлучили смо да се преселимо на село због мирнијег живота и могућности да се бавимо пољопривредном производњом у наредном периоду”, каже он. 
 
 
 
Закључно са данашња четири уговора, у сеоским срединама на територији Града Зрењанина купљено је 57 кућа у 16 насељених места - Белом Блату, Меленцима, Перлезу, Томашевцу, Банатском Деспотовцу, Елемиру, Арадцу, Орловату, Стајићеву, Лазареву, Ечки, Михајлову, Златици , Ботошу, Лукићеву и Книћанину. Министарство за бригу о селу покренуло је ову акцију 2021. године и од тада су додељена бесповратна средства за куповину 2650 кућа у сеоским срединама широм Србије. Из тог министарства најављују наставак програма већ почетком наредне године.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7301/UGOVORI_KUCE_NA_SELU_DECEMBAR_2023_0.jpg