Међуопштинска организација слепих и слабовидих Зрењанин реализовала пројекат "Наше место инклузије" подржан од стране Министарства правде Републике Србије

Заменик градоначелника Саша Сантовац обишао је данас Међуопштинску организацију слепих и слабовидих Зрењанин, а повод за посету био је пројекат те организације који је подржало Министарства правде Републике Србије.

 

 

Председник те организације Атила Крижик, рекао је да су уз подршку  Министарства правде добили опрему коју ће користити у њиховим просторијама за едукације, радионице и разна предавања.
- Сада имамо свој банер, телевизор, звучнике и лаптоп који ће нам значити јер ми овде организујемо обуке на рачунарима и асистивне технологије (софтвери за слепе) и моћи ћемо да то урадимо на овим уређајима. Телевизор ће нам много значити, пошто он у себи има и говорну подршку, тако да ће и слепи чланови моћи да контролишу уређај кроз подешавања и кроз разне функције које имају смарт телевизори. Такође, предавачи када нам буду долазили, а они углавном имају припремљене своје презентације које одржавају и другим удружењима, када дођу код нас, опет ће имати лаптоп, телевизор, звучнике, да то могу лепо да презентују – рекао је Атила Крижик.

 

 

Навео је да је реч о пројекту „Место наше инклузије“, а да су и прошле године од Министарства за рад, борачка и социјална питања кроз пројекат добили средства за опремање канцеларије, кухиње и тоалета чиме су створени бољи услови рада те организације – казао је он и навео да је та организација једина из нашег града која је добила средства поменутих Министарстава.
Крижик се захвалио локалним самоуправама Средњобанатског округа, а посебно Граду Зрењанину, на подршци коју имају у последње две године и могућношћу да пишу пројекте.
- У претходном периоду имали смо много проблема у организацији јер није било могуће поставити све на своје место, да опремамо простор и радимо како бисмо желели, док нас нису подржали, а сада се можемо похвалити реализованим пројектима – казао је он посебно нагласивши подршку заменика.    

 


Заменик Сантовац рекао је да Град Зрењанин покушава да решава проблеме који постоје и да створи боље услове за чланове са којима је често у контакту.
- Оно што бих напоменуо јесте да смо створили услове да ова организација може да конкурише за подршку кроз разне пројекте, а резултате данас можемо и видети. Захвалност Министарству правде које је препознало потребе слепих и слабовидих у нашем округу, као и Министарству за рад,  борачка и социјална питања, а ми очекујемо да и током наредне године буде реализовано још нових пројеката  на новим конкурсима, а са јасним циљем да организација и њени чланови лакше функционишу – рекао је Сантовац и подсетио на пре неколико дана одржану изложбу особа са инвалидитетом на којој су и слепи и слабовиди изложили своје производе.

 


Заменик је указао да би, у договору с градоначелником, наредне године могла бити организована и презентација свега што чланови бројних удружења особа са инвалидитетом раде, на који начин функционишу и како се успешно баве спортом, културом, а ли и да прикажу како њихове вредне руке могу много тога да ураде, а јавност са тим била упозната.


  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7300/SLEPI_I_SLABOVIDI_POSETA_SANTOVAC_00.jpg