На данашњој седници Скупштине града усвојена Одлука о буџету града за 2024. годину - средства предвиђена за инвестиције износе преко милијарду динара

Скупштина

На данашњој седници Скупштине града, којом је председавао Чедомир Јањић, усвојен је најпре предлог Одлуке о буџету града за 2024. годину, а у наставку седнице одборници су се изјашњавали о тачкама које су се углавном односиле на програме пословања јавних предузећа и установа .

 

 

Градоначелник Симо Салапура, који је образложио предлог одлуке,  указао је да су где су укупно планирани приходи и примања у износу од 6.690.719.000 динара док су укупни расходи и издаци планирани у износу од 7.879.000 динара.

Рекао је и да у предложеном буџету укупна средства предвиђена за инвестиције износе преко милијарду динара и биће утрошена на наставак реализације пројеката у области комуналног опремања, заштите животне средине, образовања, спорта, социјалне заштите, културе...

- Настављамо са изградњом канализационе мреже у Клеку, Лазареву и Елемиру. Тражимо подршку за завршетак започетих радова на канализационој мрежи у Ечки, Стајићеву, а пројектно техничку документацију са грађевинским дозволама имамо спремну и за Арадац и Перлез.
Када смо већ код ове теме, желим да вас обавестим да су отклоњене све тенденциозне опструкције невладиног сектора када је у питању изградња пречистача отпадних вода и да ће на пролеће почети изградња пречистача за отпадне воде, а Влада Републике Србије ће преко Министарства за заштиту животне средине у потпуности финансирати изградњу главног одводног колектора са пратећим објектима од Александровачког канала до пречистача отпадних вода – објаснио је градоначелник и додао да је вредност те инвестиције преко милијарду динара.

 

 

Изразио је очекивање и да ће бити завршен двогодишњи пројекта замене водоводних цеви у 4 месне заједнице на територији града и пуштање у рад 17 мерно регулационих станица за мерење протока воде и притиска у цевима. А убрзо ће уследити и отпочињање фазног опремања и аутоматизација изворишта и изградња нових бунара.

- Уз  фабрику воде, чије резултате прве фазе рада, сви можемо данас да видимо у чесмама, уз пречистач отпадних вода, чију градњу очекујемо следеће године  и отпочињањем комплексних радова на санацији и ремедијацији градске депоније, позитиван утицај за животну средину биће велик, што ће се одразити и на квалитет живљења у нашем граду И зато је удео издвајања за заштиту животне средине и у овогодишњем буџету висок и износи чак 934 милиона. Настављамо са изградњом паркинга у центру града, очекују нас још веће инвестиције у путну инфраструктуру, са нашим циљем да свака месна заједница у наредне две године добије бар по једну рехабилитовану или потпуно нову асфалтирану улицу. Иако није видљиво у буџету града, желим да истакнем да врло брзо очекујемо исходовање чак три грађевинске дозволе и то за последњи крак обилазнице око нашег града и за два моста, један друмски и један железнички преко реке Тамиш. Исходовање грађевинских дозвола стварају се услови за отпочињање грађевинских радова. Трећа фаза улагања у стадион треба да буде завршена у наредних годину дана, и уз реконструисан Карађорђев парк и новом трим стазом у њему, биће то спортски комплекс на понос зрењанинских спортиста – рекао је још за скупштинском говорницом градоначелник Слапура.

 

 

Како је навео, Град ће наставити да обезбеђује за све ђаке прваке бесплатан прибор и уџбенике. - Од следеће школске године, дакле на јесен 2024. Град Зрењанин ће преузети комплетно финансирање ФТ обезбеђења за образовне установе у нашем граду. Као и што смо најавили, на пролеће је планирана и изградња вртића за јаслене групе на Багљашу. Настављамо са планским улагањем у енергетску ефикасност школских објеката – рекао је он и казао да су и ове године најугроженијих суграђанима обезбеђени енергетски ваучери, огрев, прехрамбени пакети. Завршавамо нови објекат Народне кухиње, издвојили смо додатна средства за подршку раду Градској организацији Црвеног крста.

Локална самоуправа, казао је, посебно је поносна на Одлуку којом се повећавају накнаде за породиље и да ће од 1. јануара накнада за прворођено дете уместо 50.000 до сада износити 60, а за друго и свако наредно дете уместо 35, накнада ће бити 45.000, а уведена је и пракса да свако дете рођено на Дан града добије златни дукат као успомену на Град Зрењанин.

 

 

Када је у питању давање субвенција за енергетску ефикасност за домаћинства, указао је, биће настављено са том мером, а у плану је да, у складу са стањем у буџету средства буду повећавана.
- Мере коју смо увели пре само две године а тичу се подршке женском предузетништву, а касније и  подршку омладинском предузетништву, а ове године по први пут и подршку старим занатима, дале су изванредне ефекте. И са овом подршком настављамо и у 2024. години. Споменућу само да ће следеће недеље бити потписано чак 56 уговора за женско предузетништво. Након набавке и почетка рада дигиталног мамографа и магнетне резонанце у нашој општој болници од стране Покрајинске Владе, настављамо и улагање у примарну здравстену заштиту. Прошле године, уложили смо средства у санацију неколико сеоских амбуланти, ове године смо ту мере такође подржали.
Као новину, услед дефицита лекарског кадра за примарну здравствену заштиту, посебно у сеоским срединама, планирали смо средства за додатну стимулацију лекара опште праксе за рад у насељеним местима. Идеја нам је да овом мером повећамо број дана дежурних лекара у сеоским срединама. Планирана су и средства за израду студије о градском и приградском превозу на територији града. Побољшање превоза и почетак решавања овог вишегодишњег проблема очекујемо следеће године – објаснио  је градоначелник.

Осврнувши се на анализу дефицита у буџету града Зрењанина који износи, 1.188.288.000, тј. 18.1% а на основу добијене сагласности Министарства финансија.

 

 

„Од вишег нивоа власти остварили смо значајна средства након 1. септембра ове године те се сходно потписаним уговорима, дефицит града увећао како би се у биланс укључила и наведена средства и тиме омогућила благовремена и несметана процедура спровођења јавне набавке и реализације пројеката. Износ дефицита се покрива из неутрошених средстава из претходне, тј. 2023. године и средстава кредита. Када су у питању трансфери виших нивоа власти, желим да истакнем да је ово рекордна година и да смо преко Републичких или покрајинских извора финансирања остварили рекордан износ од преко 1,1 милијарду динара. У буџетским ставкама видимо и раст пореза на зараде, сто је свакако један од индикатора привредног раста, те стога сматрам да је овај буџет добар, реалан и остварив – рекао је градоначелник Симо Салапура и позвао одборнике да усвоје предложени буџет града за 2024. како би наш град учинили још бољим местом за живот и пословање!

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7304/SKUPSTINA_GRADA_08_12_2023_00.jpg