Градилиште ауто-пута Београд - Зрењанин: припремни радови код Јабучког рита, бројна механизација на терену

Градилиште ауто-пута Београд - Зрењанин отворено је на локацији насеља Јабучки рит, недалеко од главног града, а до њега је у овом тренутку могуће стићи само локалним путем од насеља Ковилово. Од садашњег магистралног пута Београд - Зрењанин градилиште је удаљено око 8 километара источно. 
 
У току су припремни радови на трасирању прве деонице будуће саобраћајнице означене у новој категоризацији државних путева Србије као Аутопут А6 (Нови Сад - Зрењанин - Београд) и првог ауто-пута на територији Баната, а та деоница почиње од северне тангенте око Београда и води ка територији града Панчева и општина Опово и Ковачица. На терену је више од тридесет грађевинских машина, возила и механизације, а замах радова очекује се с првим пролећним данима. Извођач радова је кинеска компанија “Шандонг Хајспид Група”.
 
 
 
Како је истакнуто приликом отварања градилишта и почетка радова, аутопут Београд - Зрењанин - Нови Сад биће дужине 105,4 километара, од чега је деоница Београд - Зрењанин дужине 67,7 километара и Зрењанин - Нови Сад 37,7 км. На траси ауто-пута планирана је изградња четири велика моста (два моста преко Тамиша, мост преко Бегеја и мост преко Тисе) и четири моста преко канала и пролаза за пут, као и преко укрштања са пругом, 20 надвожњака, седам подвожњака и 47 пропуста. Ова саобраћајница омогућиће да се од Зрењанина до Београда безбедно стиже за пола сата, а од Зрењанина до Новог Сада за 15-20 минута, уз пројектовану брзину од 130 км/час. Бенефити нове саобраћајнице су несагледиви и доносе овом делу наше земље огромне економске потенцијале, а трећина дужине овог ауто-пута, око 35 километара, пролазиће кроз територију Града Зрењанина.  
 
 
 
Такође, приликом недавног састанка с градоначелником Зрењанина Симом Салапуром, представници извођача радова изразили су жељу да градилиште буде отворено и у близини Зрењанина, односно да се радови истовремено изводе из оба правца - Београда и Зрењанина.
 
Почетна деоница ауто-пута Београд - Зрењанин и локација
на којој је отворено градилиште

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7373/AUTOPUT_ZR_BGD_FEBRUAR_2024_0.jpg