Србија данас обележава Дан државности, Зрењанин украшен стотинама застава, отворена пригодна  изложба у Народном музеју

Република Србија данас обележава Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и Сретење 1835. године, када је донет Сретењски устав. Овај дан као државни празник слави се од 2002. године.
 
Србија обележава данашњи дан у знак сећања на обнову српске државности почетком 19. века, односно зачетак модерне српске државе. На Сретење 1804. године, пре 220 година, група истакнутих српских првака са простора тадашњег Београдског пашалука, званично Смедеревског санџака, изабрала је Kарађорђа, Ђорђа Петровића, за вожда, предводника. На збору у Марићевића јарузи код Орашца, у средишту Шумадије одлучено је да се подигне буна против дахија, четворице самовољних господара у београдском пашалуку. Први и Други српски устанак 1804. и 1815. године, поступно су довели до образовања нововековне српске државе.
 
 
 
Сретење је одабрано за Дан државности Србије и због чињенице да је 1835, на тај дан, у Крагујевцу, донет први Устав Кнежевине Србије, назван - Сретењски.
 
Дан државности обележава се широм Републике Србије низом манифестација, одавањем почасти херојима из наше историје, полагањем венаца на спомен-обележја, пригодним изложбама и поставкама.
 
Зрењанин је украшен стотинама државних застава, постављених дуж најпрометнијих градских саобраћајница, а у Народном музеју овим је поводом отворена изложба "Симболи државности на етнолошким предметима”. Изложбу је приредио Музеј Војводине, а ауторка је Љиљана Трифуновић, музејска саветница-етнолошкиња.
 
 
 
На изложби су представљени предмети из збирки Етнолошког одељења Музеја Војводине који су настали на територији Војводине од 1870. до почетка Другог светског рата. Већина тих предмета је из периода владавине Аустроугарске монархије када је српска тробојка била забрањена и није било пожељно истицање српског порекла. Иако је наглашавање националних обележја у поменутом периоду било ризично, на основу изложеног материјала види се да су ткаље, везиље и дрворезбари ипак своје родољубље преточили у користан и употребљив предмет, који је био веома важан у животу тадашње човекове заједнице.
 
У оквиру изложбе приказан је и део предмета са симболима српске државности који се чувају у Етнолошком одељењу Народног музеја Зрењанин. Изложба ће у зрењанинском музеју бити доступна публици до 30. марта 2024. године.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7368/Dan_drzavnosti_2024_0.jpg