Свечано додељене борачке легитимације: уз веће поштовање и захвалност борцима ветеранима и одређене повластице у свакодневном животу 

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић, заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић уручили су данас, на свечаности у Градској кући, борачке легитимације за 74 борца ветерана са територије нашег града. 
 
 
 
 
Законом о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, који је ступио на снагу 2021. године, поред права бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, установљено је ново право, односно категорија корисника, а то су борци који су били ангажовани у оружаним операцијама 90-их година и у рату 1999. године. За све ове нове кориснике установљена су три нова права, а то је право на стицање статуса борца, право на борачку легитимацију и право на борачки додатак. 
 
 
 
 
Доделом борачких легитимација, борцима ветеранима указује се веће поштовање и захвалност за допринос и учешће у одбрани отаџбине, али и омогућава остваривање одређених повластица у свакодневном животу. Говорећи о овом сегменту бриге о корисницима, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања изразила је задовољство што је данас у Зрењанину и што је у могућности да с борцима непосредно поразговара, саслуша их у месту где живе, што је нова пракса у том министарству. 
“После дуго времена све учесталије говоримо о борачкој популацији, наш буџет у сектору за борачко-инвалидску заштиту је знатно увећан и заиста ону реченицу да се “Бога и борца сетимо само када је тешко” желимо да променимо и да им сада, у време економског напретка, мира и стабилности у нашој земљи, укажемо оно што заслужују, а најмање што заслужују јесу пажња, љубав и част коју желимо да им дамо испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Данас смо доделили 74 борачке легитимације и то је само почетак и први корак у регулацији статуса борца, а у наредним месецима очекујемо и свечаност доделе борачких споменица, националних признања за све оно што су учинили за своју земљу”, рекла је Лакић и додала да је, захваљујући активностима министарства и министра Николе Селаковића, број регистрованих бораца скоро удвостручен.
“До пре годину дана имали смо 25.500 бораца, а по јутрошњем пресеку тај број је на територији Републике Србије већи од 47.000 и за ову годину имамо предвиђен значајно већи буџет који ћемо усмерити ка удружењима грађана и уопште, борачкој популацији. Ускоро предстоје конкурси за доделу средстава и ја позивам представнике удружења грађана да се пријаве”, казала је она.   
 
 
 
 
Заменик градоначелника Зрењанина Сантовац рекао је да Град Зрењанин финансијски, кроз годишње конкурсе, и кроз друге видове помоћи даје подршку борцима ветеранима, њиховим удружењима и организацијама, али помаже у континуитету и породице бораца који су, нажалост, у отаџбинским ратовима изгубили животе.   
“Права из области борачко-инвалидске заштите остварује 1585 наших суграђана, док је укупан број бораца ветерана 1259. Уз месечна издвајања од стране министарства, град Зрењанин омогућава корисницима повлашћен градски превоз, право на повлашћено коришћење обележених паркинг места, ослобађање од плаћања административних такси, а програмски рад борачких удружења у току прошле године финансиран је у износу од 700 хиљада динара. Такође, град Зрењанин за породице палих бораца на Дан државности издваја 6.000 динара по кориснику, док деца ратних војних инвалида имају право на бесплатне уџбенике, боравак и исхрану у предшколској установи и основној школи”, навео је Сантовац и позвао наше градске установе, институције и привредне субјекте да се укључе у ове активности у вези са борачким легитимацијама и да њиховим носиоцима омогуће што више повластица.
 
“Посебно нам значи и што Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на овакав начин подржава борце ветеране и доделом легитимација показује на делу да их не заборавља и доприноси побољшању њихових животних услова и потреба”, указао је Сантовац на данашњој свечаности.
 
 
 
 
Пре доделе легитимација, за помоћницу министра организован је пријем у кабинету заменика градоначелника, а у оквиру боравка у Зрењанину уприличена је и посета у Удружењу ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Зрењанина, које води Јованка Павловић. У просторијама тог удружења, захваљујући средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као део националног пројекта очувања сећања на ослободилачке ратове Србије, прошле године је отворена спомен-соба, посвећена погинулим борцима и преминулим ратним војним инвалидима, учесницима у ратним сукобима на простору некадашње Југославије, од 1990-1999. године, којих је у Зрењанину 75. 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7366/DODELA_BORACKIH_KARTICA_2024_0.jpg