Зрењанин придружени партнер на пројекту "Подстицање младих за учешће у процесу ЕУ интеграција" (REBOOTING)

Пројекат "Подстицање младих за учешће у процесу ЕУ интеграција" (REBOOTING) свечано је представљен у Градској кући у Новом Саду.
Носилац пројекта је омладински савез удружења ОПЕНС, a партнери на пројекту су Western Balkans Institute, Бечејско удружење младих - БУМ, СИНХРО и Сомборски едукативни центар - СЕЦ, док су придружени партнери Град Зрењанин, Град Кикинда, Град Сремска Митровица, Град Суботица.

 

 

Домаћин Церемоније био је градоначелник града Новог Сада Милан Ђурић, док су Церемонији, поред представника нашег града – помоћнице градоначелника Марије Дамјановић и начелника Градске управе Ненада Домјескова, присуствовали и представници Суботице, Сомбора, Панчева, Кикинде, Сремске Митровица, Бечеја, као и представници Делегације Европске уније у Србији.

“Подстицање младих за учешће у процесу ЕУ интеграција” - REBOOTING, је трогодишњи пројекат који покренут уз подршку Европске Уније и фокусиран на оснаживање младих у Војводини, узимајући у обзир јединствене друштвене, културне и економске факторе региона.
Пројекат има за циљ стварање сигурних простора за учешће младих и учење о европским вредностима у Војводини, односно стварање ресурсних центара за омладинску партиципацију и учење о ЕУ, као и оснаживање омладинских организација које имплементирају различите омладинске активности везане за процес приступања Европској Унији и ЕУ интеграције.

 

 

Програм пројекта REBOOTING
Пројекат креира иновативне програме учешћа за проширење знања о ЕУ (процес приступања) и тестирање ставова младих о релевантним друштвеним темама за ЕУ, подстичући интеракцију међу младима.
 
Током трогодишње имплементације, пројекат ће се користити различитим алатима за досезање, информисање и едукацију корисника.
Неке од најистакнутијих методологија рада су панел дебате о ЕУ, Сократ кафеи, пилот програми неформалног образовања у оквиру грађанског васпитања, продукција поткаст емисија о сродним темама и друге методологије.
 
Пројекат REBOOTING даје значајну улогу локалним ОЦД и неформалним групама у процесу европеизације Србије кроз изградњу капацитета за 8 омладинских простора у 8 различитих локалних заједница који ће деловати као ресурсни центри за учешће младих и учење о ЕУ и европеизацији.
 
Поред тога, пројекат обезбеђује финансијску подршку за 24 омладинске организације и локалне иницијативе у развоју и спровођењу низа омладинских активности које се баве процесом европских интеграција и придруживања Србије Европској унији.

 

Tekst i foto: OPENS

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7371/opens_00.jpg