Обележавању Међународног дана цивилне заштите у Требињу присуствовао и представник Зрењанина: сарадња братских градова проширена и на област цивилне заштите

Међународни дан цивилне заштите, 1. март, обележен је, између осталих манифестација и скупова, и одржавањем Прве регионалне конференције у братском граду Требињу, под називом "Елементарне непогоде, ризици и заједничко деловање у региону".  У оквиру конференције, одржана је и показна вежба јединица цивилне заштите "Штит 2024", централна вежба заштите и спасавања у Републици Српској. Смотри јединица и извођењу вежбе присуствовао је и Мирослав Сладојевић, шеф Одсека за одбрану и ванредне ситуације Градске управе Зрењанин, као гост градоначелника Требиња, Мирка Ђурића.
 
 
 
Традиционално добри односи и сарадња два братска града проширени су, на овај начин, и на сарадњу у области цивилне заштите. Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да је ова вежба прилика да се сагледа шта недостаје служби цивилне заштите у том граду, као и да се у том сегменту што боље повежу са Србијом и Црном Гором.
"Веома сам задовољан досадашњим успешним ангажовањем припадника требињске цивилне заштите. Увежбаност увек може бити боља, а овакве вежбе нам помажу како би отклонили евентуалне недостатке и поправили их. Неопходно је да се повежемо с нашим комшијама, припадницима надлежних служби у земљама окружења, како би евентуалне интервенције биле ефикасније, односно да се све евентуалне баријере отклоне. Не сумњам да ови људи професионално одговарају сваком задатку и да можемо мирно да спавамо", рекао је Ћурић новинарима и захвалио припадницима служби заштите и спасавања за ангажман тамо где је била потребна помоћ. 
 
 
 
Мирослав Сладојевић пренео је поздраве из братског Зрењанина и истакао да је у нашем граду у току формирање јединице Цивилне заштите опште намене и специјализоване јединице.
"Функционишу Градски штаб, оперативни тимови, као и сва остала радна и помоћна тела Штаба која помажу градоначелнику у доношењу одлука", рекао је Сладојевић требињским новинарима.
 
Циљ Показне вежбе "Штит 2024" био је увежбавање радњи и поступака надлежних служби заштите и спасавања, као и система веза у случају елементарне непогоде земљотреса, али и заједничког деловања Служби заштите и спасавања града Требиња. Вежба је одржана у Основној школи "Вук Караџић".
 
Фотографије: Радио Требиње

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7382/Trebinje_vezba_civilne_zastite_2024__0_.jpg