"Отворена врата факултета" и Сајам праксе и каријере, на Техничком факултету “Михајло Пупин” Зрењанин - место сусрета образовања и привреде

Технички факултет “Михајло Пупин” у Зрењанину био је јуче домаћин догађаја, представљеног као синтеза две идеје: Отворена врата факултета и Сајам праксе и каријере. Идеја организовања догађаја била је да се појачају мостови између привреде, друштвене заједнице и високог образовања, као и да се привуку будући студенти ТФ “Михајло Пупин”, од којих ће неки бити и нови грађани Зрењанина.
 
 
 
 
“Отворена врата” су традиционални сусрет матураната са факултетом, с циљем да обиђу зграду, учионице и лабораторије, добију најважније информације о начину уписа на факултет, пријемном испиту, студијским програмима, начину студирања и свим оним питањима која су им у овом тренутку важна. Посета је организована и за матуранте из других средина, а  обратили су им се декан и продеканка за наставу, шефови катедри, професори и асистенти. Објављен је и термин почетка припремне наставе за полагање пријемног испита - 6. април 2024. године, од 10 сати.
 
Оно што је новост ове године јесте да је у истом термину оганизован и Сајам праксе и каријере, инициран од стране Центра за развој праксе и каријерно вођење студената факултета с идејом обогаћивања студентске праксе и помоћи и подршци у каријерном развоју младих. Намера је повезивање и координација сарадње између академске и привредне заједнице из нашег града и окружења. На тај начин су и матуранти који су дошли на “Отворена врата” имали прилику да виде шта је оно што их чека током студија и шта заправо значи студентска пракса и сарадња са привредом. У холу факултета представило се више од двадесет компанија, институција и установа, у којима студенти могу обављати стручну праксу или се усавршавати, а међу њима је била и Градска управа, с којом факултет има успостављену сарадњу у тој области. 
 
 
 
 
Догађају су присуствовали градоначелник Симо Салапура, заменик Саша Сантовац и помоћница градоначелника Марија Дамјановић. Након радног састанка с деканом, проф. др Миланом Николићем и његовим сарадницима, градоначелник је обишао излагаче на сајму, истакавши да визија развоја зрењанинске привреде корене налази управо у образовању, у институцији која ове године слави јубилеј, 50 година од оснивања Техничког факултета.
“Поред образовања, визија је и у развоју индустријских и слободне зоне, запошљавању, генерално у привлачењу инвеститора, а остварења те визије нема без квалитетне радне снаге. Данас смо на првом сајму оваквог типа, али и Дану отворених врата, који посећују и матуранти из других општина. Одзив учесника јесте показатељ да се зрењанинска визија развоја остварује, и желим да поручим и садашњим и будућим студентима да остварење њихове пословне каријере почиње управо овде. Захваљујем се и менаџменту факултета на добро организованој акцији и честитам јубилеј, уз уверење да је ово тек првих педесет година постојања, да ће наредних педесет бити још успешније”, казао је градоначелник. 
 
Декан ТФ “Михајло Пупин” проф. др Милан Николић рекао је да је факултет данас право место сусрета привреде и студената.
“Оба данашња догађаја су значајна за факултет, зато што се представљамо као друштвено-одговорна институција, на неки начин посредујемо између привреде и наших студената, чиме и ми добијамо потврду да смо установа у којој се школују врхунски стручњаци”, истакао је декан Николић.
 
 
 
 
У име Града Зрењанина и градоначелника, на отварању Сајма праксе и каријере обратио се заменик градоначелника Саша Сантовац. Рекао је да је протеклих година факултет, заједно са привредом, радио на томе да студенти који га заврше буду у могућности да се запосле, а док студирају, да обављају стручну праксу у реалним условима, да осете какве су потребе привреде и компанија у којима раде. 
“Факултет је током постојања изнедрио велик број стручњака, који се налазе на веома битним, па и руководећим местима у компанијама у Зрењанину и ван њега, што показује да се на факултету стручно и у континуитету ради. Овај сајам је такође и јасан показатељ да привреда препознаје напоре факултета и види могућност да управо одавде стиче будуће запослене, квалитетну, високообразовану радну снагу”, нагласио је Сантовац. 
 
У име организатора, учеснике и госте сајма поздравила је и проф. др Драгана Глушац, руководилац Центра за развој праксе и каријерно вођење студената Техничког факултета “Михајло Пупин”.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7411/OTVORENA_VRATA_TF_MIHAJLO_PUPIN_0.jpg