Градоначелник угостио “златне момке” нашег рукомета, олимпијске и светске шампионе из 1984. и 1986. године - у Зрењанину их окупио капитен Момир Рнић

Јединствен спортски сусрет бележи се ових дана у Зрењанину - на иницијативу нашег прослављеног рукометаша, суграђанина Момира Рнића, окупили су се чланови репрезентације Југославије која је 1986. године у Швајцарској освојила титулу првака света. Како се позив капитена ни скоро четири деценије после не одбија, у Зрењанин су стигли сви играчи тог тима који су били у могућности, предвођени тренером, легендарним Зораном Живковићем - Тутом. Дружење је почело јуче, а данас их је у Градској кући угостио и градоначелник Симо Салапура. Пријему су присуствовали и председница Рукометног савеза Србије Милена Делић, секретари рукометних савеза Србије и Војводине Александар Брковић и Рајко Продановић, као и генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић. Модератор скупа био је спортски новинар Будимир Цвијетић.
 
 
 
 
Изостали су, из здравствених разлога, голман тадашње репрезентације Мирко Башић и Јовица Елезовић, међу живима, нажалост, нису више Златко Портнер и Златан Сарачевић - којима је одата пошта минутом ћутања - али су у Зрењанин дошли сви остали: некадашњи најбољи рукометаш света Веселин Вујовић, Миле Исаковић, Веселин Вуковић, Јасмин Мркоња, Јовица Цветковић - сви из чувене генерације шабачке “Металопластике”, двоструког првака Европе, потом Часлав Грубић, Драган Младеновић, Златан Арнаутовић, Роландо Пушник, Мухамед Мемић, Јожеф Холперт, као и тренер голмана, 80-то годишњи Абаз Арсланагић, који је бранио гол репрезентације на Олимпијским играма у Минхену 1972, када је Југославија освојила златну медаљу. Међу овим играчима су и шесторица освајача Олимпијског злата из Лос Анђелеса 1984. године. У Зрењанин су стигли са многих страна - из Шпаније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, градова у Србији...
 
 
Роландо Пушник, Јасмин Мркоња и Јовица Цветковић
 
Веселин Вуковић и Златан Арнаутовић
 
Није тешко ни млађим генерацијама да закључе да су у питању истакнути спортисти, који су славу нашег рукомета и спорта уопште проносили широм света, а сви су, на неки начин, и у вези са Зрењанином, јер су у својим клубовима гајили велик ривалитет играјући против шампионске екипе “Пролетер Нафтагаса” у увек пуном “Медисону”. 
 
Градоначелник је и овога пута истакао значај неговања културе сећања на истакнуте спортисте и њихове резултате, који треба да буду узор свима који се баве спортом, посебно млађим генерацијама, а наши рукометаши су, током седамдесетих и осамдесетих година, били у самом светском врху. Круна успеха те генерације управо су Олимпијске игре у Лос Анђелесу 1984. и Светско првенство у Швајцарској 1986. године и освојене титуле олимпијског и светског шампиона. 
- Оно што можемо да научимо из те славне спортске историје Југославије и Зрењанина јесте то ваше другарство које траје до данас и та жеља да остварите добар резултат - истакао је градоначелник и поменуо да Зрењанин остаје спортски град, који ће имати 13 својих представника на предстојећим Олимпијским играма у Паризу. 
 
 
Часлав Грубић, Абаз Арсланагић и Зоран Живковић
 
 
- Пуно ми је срце када видим овакву екипу, овакав скуп људи који се друже и доброг су здравља и после 40 година. Надам се ће тако бити и после педесет и шездесет, желим вам свако добро, пре свега здравље, спортски Зрењанин се поноси што сте нам гости и верујем да ће и ова посета дати елан и снагу да истрајемо у испуњавању неких спортских циљева - поручио је градоначелник светским рукометним шампионима.    
 
Много спортских и животних емоција провејавало је данас током сусрета у Зрењанину. Чувено лево крило “Металопластике” и репрезентације Миле Исаковић рекао је да је увек лепо враћати се на место одакле се кренуло у освајање светског злата, с обзиром да су и припреме пред СП 1986. обављене у Зрењанину.
- Сећамо се тих дана, бројних анегдота, често пролазе кроз мисли понеки сегменти са тог шампионата, неки други детаљи. Имали смо тај победнички осећај да финале не можемо изгубити, били смо довољно сигурни у себе да остваримо шест победа и седму у финалу - присећа се Исаковић Светског првенства у Швајцарској 1986. године, финалне утакмице против Мађарске и победе Југославије резултатом 24:22.   
 
Веселин Вујовић, Миле Исаковић и Мухамед Мемић
 
Јожеф Холперт, Роландо Пушник и Јасмин Мркоња
 
Зоран Живковић, Момир Рнић и Симо Салапура
 
Капитен репрезентације и иницијатор окупљања Момир Рнић истиче да је ово леп тренутак, пре свега, за град Зрењанин и лепа промоција града који је током два дана домаћин светским шампионима и олимпијским победницима.
- Захваљујем се на томе и локалној самоуправи, на челу с градоначелником Салапуром, који је прихватио ову идеју и свесрдно је помогао. С друге стране, нисам очекивао овако задовољство и излив емоција међу мојим саиграчима, подсетили смо се завршних припрема за светско првенство, овде смо провели 45 дана, и данас многи Зрењанинци прилазе овим играчима, поздрављају их, и ако будемо успели овим окупљањем да дамо мали допринос развоју зрењанинског рукомета, ова ће мисија бити потпуно оправдана. Ако се деца препознају у овим великанима, најбољим играчима света, онда смо постигли циљ, да то не буде само дружење, већ и популаризација рукометног спорта - поручио је популарни “Чапе”.     

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7474/SASTANAK_SAMPIONA_2024_0.jpg