Још једна генерација зрењанинских матураната завршава школовање - у организацији града данас одржан традиционални плес на Тргу слободе

Генерација матураната из девет зрењанинских средњих школа, која ове недеље завршава школовање, окупила се данас на Тргу слободе, на традиционалном Плесу матураната који Град Зрењанин редовно организује од 2007. године. Око хиљаду младих, одевених овог пута у црне и жуте мајице и са жутим кишобранима, заплесало је уз звуке оперете “Слепи миш” Јохана Штрауса, на симболичном, разиграном растанку од једног важног периода свог одрастања и школовања. Наредне године манифестација ће доживети осамнаесто издање, што значи да ће у њој учествовати и матуранти који су се родили када је она покренута у нашем граду.
 
 
 
 
Овог маја, генерацију ђака рођених 2005. и 2006. године, њихове родитеље, родбину, професоре, пријатеље, као и грађане Зрењанина који су овом догађају присуствовали, поздравио је градоначелник Зрењанина Симо Салапура. Честитао им је на успешном завршетку школовања и пожелео све најбоље у периоду који им предстоји.
- Пред вама су неки нови изазови, неки нови путеви, нови захтеви и сигурно неће бити лаки. И онда кад је тешко, ви верујте у себе, верујте у свој пут, верујте у своје родитеље, своју породицу, који вам дају подршку. Истрајте на том путу, корачајте смело ка вашим сновима, ка вашим жељама. Пред вама је и најдужи распуст, добро се одморите, а од јесени у нове победе. Хвала вам што смо данас послали још једну лепу слику са нашег трга - поручио је, између осталог, градоначелник матурантима.      
 
 
 
 
“European quadrille dance festival” или Матурантски плес у Србији је почео да се организује 2005. године, а Зрењанин се први пут у ову манифестацију европских размера укључио две године касније. Од тада сваке године зрењанински матуранти, истовремено кад и њихови вршњаци у бројним другим градовима, плешу у другој половини месеца маја, тачно у подне. 
 
 
 
 
Координаторка плеса у Зрењанину и ове године била је Николета Видаковић, која учествује у организацији манифестације од самих почетака. 
- Следеће године славимо пунолетство и за ову манифестацију сам емотивно везана, први пут сам стала на ову бину, пред матуранте, пре седамнаест година. Велика је љубав према овоме што сви заједно радимо, љував према вама и љубав града према вама, јер да није града не би било ни ове манифестације. Плесали смо и у време короне, када многи градови нису имали ту прилику, ми смо нашли начин да плешемо и тада - истакла је координаторка Матурантског плеса.     
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7480/Ples_maturanata_2024_0.jpg