У Градској башти одржан 5. "Банатски фестивал вина" и 24. "Банатске вредне руке" – уз добру храну представљено више од педесет винарија

Пети по реду Банатски фестивал вина, на коме се представило више од педесет винарија из Србије и региона, одржан је јуче у Градској башти.

Велики број посетилаца до касно у ноћ могао је да ужива не само у винима, већ и у разговорима са људима који су их створили.

 

 

Манифестацију су организовали Град Зрењанин, Туристичка организација града Зрењанина и Културни центар Зрењанина, уз подршку магазина Вино & Фино,
На самом почетку обратили су се Игор Луковић интернационални вински судија и главни уредник тог магазина и директорка Туристичке организације Сања Петровић.   

 

 

Фестивал је посетио и министар културе Никола Селаковић, заједно са покрајинском секретарком за културу Александром Ћирић Бошковић и градоначелником Симом Салапуром, након што су у Народном музеју присуствовали отварању две нове сталне поставке.

 

 

Како је и најављено, уз добру храну и богат музички програм, љубитељима вина представили су се виногорја из Шумадије, Срема, Жупе, Баната и осталих виногорја Србије, уз госте из Северне Македоније, Хрватске, Румуније и Словеније,

 


Поред различитих вина посетиоци су могли да уживају у селекцији аутентичних залогаја са географским пореклом у оквиру 24. Банатских вредних руку, манифестације од значаја за град Зрењанин.

 


Манифестација „Банатске вредне руке" као значајан етно програм организује се више од 20 година заредом у сврху презентовања културне баштине овог поднебља, са циљем очувања традиције и подстицања традиционалног народног стваралаштва.

Учесници манифестације Банатске вредне руке су удружења, клубови, активи месних заједница, организације, друштва и други, који су се представили у разним видовима народног стваралаштва.

 


У музичком делу програма наступили су Михајло Младеновић – акустична гитара, Гагић Бид Бенд и пријатељи и бенд Quarantinos.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7478/FESTIVAL_VINA_2024_028.jpg