Служењем помена, полагањем венаца на спомен-обележја и свечаном академијом у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ обележен Видовдан

Служењем помена, полагањем венаца на спомен-обележја и свечаном академијом у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ данас је обележен Видовдан, дан успомене на погинуле у свим ратовима које је српски народ водио за слободу.

 

 

Помен код спомен-обележја припадницима војске, полиције и добровољаца, страдалих у ратним сукобима 1991-1999. године служили су свештеници Српске православне цркве - Епархије банатске, а затим су венце положили: представници Града Зрењанина, Гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Полицијске управе Зрењанин, Ветерана посебних јединица полиције, Савеза удружења бораца народноослободичког рата, Удружења српских ратних ветерана, Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина и чланови породица  погинулих.

 


У делегацији Града Зрењанина били су помоћница градоначелника Снежана Вучуревић, заменик градоначелника Саша Сантовац и председник Скупштине града Чедомир Јањић.

 


Присутнима се, у име организатора скупа, Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина, пригодним речима обратио председник Јовица Пилиповић, а у име Града Зрењанина обратио се заменик градоначелника Саша Сантовац.
- И ове године на Видовдан клањамо се сенима наших јунака, одајемо им дужну почаст и поштовање за њихова херојска дела – рекао је између осталог Сантовац подсетивши још једном да су на тај  споменик уклесана 53 имена наших суграђана који су уградили себе у све оно што данас имамо и чему стремимо.

 


Видовданска академија коју сваке године организују Град Зрењанин и организација „Светосавље“ и ове године организују на Видовдан одржана је у Народном позоришту Тоша Јовановић.

 

 

Заменик Сантовац је обраћајући се присутнима указао да је сећање на прошлост наша морална дужност и обавеза, али да је ово данашња Академија организована и због будућности.
-Овде смо да укажемо да сте део те будућности управо ви, који сте ту част заслужили својим знањем, радом и истицањем међу другима. Овде смо, да вас подржимо у свим вашим плановима и сновима које имате. Драги ученици генерације, у име Града Зрењанина и у своје лично име честитам вам на постигнутим успесима у досадашњем школовању и пожелим да их потврдите у средњој школи и на факултету – рекао је он и додао да је за све њих Град Зрењанин обезбедио књиге које су им данас и уручене.

 


Као и свих претходних година, припремљен је пригодан програм, а Видовданску беседу одржао је професор српског језика и књижевности, писац и књижевник Ненад Гугл.
На свечаној академији уручене су награде за 44 ђака генерације у зрењанинским основним и средњим школама у школској 2023/24. години, а у име награђених ученика обратила се Наташа Живојнов, ученица генерације Средње медицинске школе.

 

 

Посебна признања која се додељују просветним радницима уручена су данас Анико Мелеги, наставници  дефектологу  у основној и средњој школи "9. мај" за средњу и Весни Петровић, наставници српског језика и књижевности у ОШ „Петар Петровић Његош“ у категорији основних школа.

 

 

У музичком делу наступили су Марија Алексић и КУД “Ђерђеф”

 

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7533/VENCI_VIDOVDAN_2024_00.jpg