Одбројавање до почетка Олимпијских игара: спортски Зрењанин представљаће десет спортиста и тројица стручњака, државна застава у рукама Маје Огњеновић

Највећа светска спортска смотра, XXXIII Летње олимпијске игре у Паризу, свечано ће бити отворена у петак, 26. јула и трајаће до 11. августа. Више од 10 хиљада спортиста из 200 држава надметаће се у 32 спорта и 329 дисциплина. Србију ће у Паризу представљати 112 такмичара, од којих је десет рођено у Зрењанину или су у овом тренутку чланови зрењанинских клубова. Када томе додамо и тројицу спортских стручњака из нашег града, јасно је да ће Европски град спорта на најбољи могући начин наставити традицију учешћа на Олимпијским играма, која у континуитету траје још од 1956. године. Посебно можемо бити поносни на нашу Мају Огњеновић, капитена одбојкашке репрезентације, која ће на отварању игара у Паризу имати част да понесе државну заставу! Њој и ватерполисти Душану Мандићу знамење Србије предато је јуче, на свечаном испраћају у Председништву Републике Србије.  
 
 
Маја Огњеновић путује у Париз на своје пете Олимпијске игре у низу и као капитен одбојкашке селекције Србије покушаће да освоји и трећу олимпијску медаљу. Саиграчица у екипи биће јој Александра Узелац, такође рођена Зрењанинка, једна од најперспективнијих наших одбојкашица. 
 
  
 
Државна рекордерка у скоку удаљ Ивана Шпановић, џудисткиња Милица Николић и веслачица у дисциплини скиф Јована Арсић још три су даме које ће представљати зрењанински спорт. Шпановић и Арсић рођене су у нашем граду и у њему забележиле прве спортске успехе, док је Николићева чланица Омладинског џудо клуба “Пролетер”. 
 
  
 
У појединачним спортовима у мушкој конкуренцији представљаће нас истакнути рвачи “Пролетера” и репрезентације Србије Мате Немеш и Георги Тибилов, а уз њих ће у Паризу бити и два “Пролетерова” спортска стручњака, чланова стручног штаба рвачке репрезентације - тренер Војислав Трајковић и физиотерапеут Владимир Милошев.  
 
  
 
   
 
Пливачи Никола Аћин и Јустин Цветков, такође рођени Зрењанинци, а Аћин и као члан Пливачког клуба “Пролетер”, наступиће у пливачкој штафети Србије 4х100 метара слободним стилом и у Париз путују као актуелни европски прваци. 
 
  
 
Наш суграђанин Милан Пиперски биће на Олимпијским играма уз борилачки ринг, као селектор мушке боксерске репрезентације Србије. 
 
Неизвестан је још једино наступ кошаркаша Дејана Давидовца, с обзиром да селектор Пешић још није саопштио коначан списак играча који ће наступити у Паризу. С обзиром да репрезентација Србије вечерас игра последњу припремну утакмицу, са Давидовцем у саставу, за очекивати је да ће овај Зрењанинац који је учествовао на Светском првенству где је и изборена олимпијска виза, бити у саставу екипе и овога пута. 
 
  
 
Сваки пласман на Олимпијске игре велики је спортски домет и успех, а посебно ако се неки од наших спортиста врате с освојеном медаљом. Спортски Зрењанин испраћа своје представнике са жељом да своје клубове, свој град и земљу представе на најбољи начин, уз притајене жеље и очекивања да у наш град донесу и јубиларну, 25. олимпијску медаљу. 
 
Фотографије: Град Зрењанин, Александар Блануша и Олимпијски комитет Србије

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7557/Urucenje-drzavne-zastave-0.jpg