Акција “Да нам села буду ближа” у Елемиру: од јесени целодневни боравак у вртићу, спортски успеси и предузимљиви мештани

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, посетио је данас Елемир, као 14. насељено место у оквиру трећег циклуса радне активности “Да нам села буду ближа”. Елемир је друго по величини насељено место на градској територији, те су и потребе његових житеља бројне, али су такође бројне и реализоване инвестиције и пројекти, о чему је градоначелник разговарао с представницима месне заједнице. Посетио је потом просторије шах клуба “Нафтагас”, екипног шампиона Србије, дечји вртић при ОШ “Светозар Марковић Тоза” и домаћинство Драгана Соломуна, произвођача пекмеза, ракије и ликера. 
 
 
 
 
Заједно с градоначелником у посети Елемиру били су и заменик Саша Сантовац, помоћница Вера Милошев, члан Градског већа Маринел Мендреа, представници Одељења за привреду Градске управе и јавних комуналних предузећа. 
 
Градоначелник је истакао да се разговарало о многим темама, резимиране су активности у претходном периоду и назначене највеће потребе месне заједнице. 
- Од капиталних пројеката, завршена је изградња саобраћајнице у Улици Младена Стојановића, пројекат јавно-приватног партнерства вредан 30 милиона динара. Изразили смо одређено незадовољство због динамике завршетка канализације, о чему смо направили данас неке договоре, ради се о фази вредној 21 милион динара са ПДВ и спремна је друга фаза, наставак до слива “8”, чија је вредност 27 милиона динара. Обимне радове и улагања имамо у школским обејктима, где је у протекле три године уложено више од 20 милиона динара, кроз енергетску санацију, кроз доградњу, кроз унапређење система рада. После дуго година  реновира се вртић, који ће бити оспособљен за прихват целодневне групе малишана од јесени - рекао је градоначелник и додао да су улагања реализована и на више мањих објеката, у спорт, у расвету терена. Елемир је познат и као спортско село, са екипама које бележе добре резултате и на државном нивоу. Посетио је шах-клуб “Нафтагас”, који је актуелни шампион Србије.
- Шахисти су освајачи медаља, учесници супер-лиге и очекује их учешће на клупском шампионату Европе, на јесен у Врњачкој Бањи, али у Елемиру функционише спортско друштво које окупља чак осам колектива, децу која тренирају у солидним спортским условима и имају могућности за постизање добрих резултата.    
 
 
 
 
Председник Савета МЗ Елемир Милан Поучки истиче да је од претходне посете градоначелника доста тога урађено, али и да се отворено разговарало о проблемима, за које очекује да ће се отклонити у наредном периоду.
- Генерално могу да похвалим сарадњу и са локалном самоуправом и с јавним предузећима, који нам увек излазе у сусрет и решавају проблематику коју имамо, у оквиру својих ингеренција. Најкрупнија инвестиција јесте наставак и завршетак изградње канализационе мреже, дефинисали смо и неке кораке на уређењу објеката инфраструктуре. Поносан сам на акције које су сами грађани организовали у селу и могу да похвалим и удружења грађана, пољопривредника, поједине неформалне организације и спортска удружења. Ангажовали смо се око уређења спортских објеката, игралишта, паркова, три сеоска гробља, атарских путева - објашњава Поучки.      
 
 
 
 
Мало пољопривредно домаћинство Драгана Соломуна бави се производњом пекмеза, ракије и ликера. Почели су са производњом за сопствене потребе пре четири године, да би је развили и вишак производа понудили тржишту које је квалитетне домаће производе брзо прихватило.
- Почели смо с производњом пекмеза од кајсија, потом и шљива, по старим провереним рецептурама, производимо и десетак врста ликера који су занимљивији тржишту и од ракије и налазе пут до неких наших традиционалних купаца. Јављају се нам из године у годину, унапред су то неке резервисане количине за њих, учествујемо и на ноћним базарима на Малој пијаци у Зрењанину, били смо и у Новом Саду. Захваљујемо се и Туристичкој организацији града Зрењанина која нас позива на њихове манифестације. Отприлике је то нека количина производа коју можемо, као мало газдинство, да пласирамо у току године, с обзиром да нам ово није основна делатност којом се бавимо - каже Соломун, уз сагледавање могућности да производњу у наредном периоду подигне на виши ниво.       
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7569/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_ELEMIR_0.jpg