Град обезбедио средства за реновирање Диспанзера за жене, начелник упутио апел женама да се одазову позивима за рано откривање рака грлића материце и карцинома дојке

Град Зрењанин финансирао је реновирање унутрашњости објекта Дома здравља „др Бошко Вребалов“ у коме је смештена Служба за здравствену заштиту жена – Диспанзер за жене, а вредност пројекта износи нешто више од милион динара. 

 


Начекник Службе за здравствену заштиту жена др Драган Илић рекао је да су почетку радова претходиле припреме и прилагођавање, будући да је рад те службе комплексан и имајући у виду да пацијенткиње, посебно труднице морају имати обезбђене прегледе лекара те службе. Управо из тог разлога организован је рад у просторијама Школског диспанзера на првом спрату Школског диспанзера.

 


- О томе какво је било стање пре реновирања најбоље би могле илустровати фотографије пре и после реновирања. Зидови су били обијени, плочице су отпадале, ми смо их лепили самолепљивом траком. У трећој амбуланти зид је био оронуо. Сада тога нема и задовољни смо, имамо леп простор за рад, а надам се да ће се и пацијенткињама свидети. Верујем да ће се и оне другачије односити према овом простору, јер, није исто када уђу у простор који је несређен и сада, када је уредан и сређен – казао је др Илић у разговору за званични сајт Града и нагласио да су слични радови реализовани још пре петнаестак година.

 

   

 

Говорећи о раду Службе, рекао је да тренутно не постоји недостатак кадра, али да би у наредном периоду могло бити проблема будући да ће остати тек два лекара. Ипак, нада се да ће по повратку специјализације две докторке доћи у Диспанзер за жене. 

 

 

Иначе, прозори су пре неколико година замењена а захваљујући Граду и донаторима обезбеђени су потребни савремени апарати и прибор за несметан рад.
Преостало је још да се уреди порстор централизоване цитролабораторије, која се налази у „Старој специјалистичкој“ која ради за два округа – Средњобанатски и Јужнобанатски, односно за потребе тринаест домова здравља, али, како је нагласио др Илић, за то је потребна и помоћ Републике Србије, Канцеларије за скрининг и Батут, јер, Град Зрењанин то не може сам.

 

 

Начелник Службе за здравствену заштиту жена др Драган Илић указао је овом приликом на велики проблем са којим се сусрећу, а то је слаб одзив жена на позиве за рано откривање карцинома грлића материце и карцинома дојке.

 


Због тога је упутио апел свим женама да се због свог здравља одазивају на позиве.

- Наш акценат јесте на раном откривању и свака жена у годишту од 50. до 69. године, у сваком тренутку дана, може да дође на шалтер и да каже ја хоћу мамографију. Уписаћемо је и  чим се укажу термини сестре ће је позвати телефоном, урадити анкету и дати термин за преглед. Значи, не може бити једноставније. За дојку, кад радимо мамографију, позивамо жене, али одзив је мали, иако завести 4000 жена у регистар, пронаћи адресу, телефон, исписати тај флајер, убацити у коверту, послати у пошту и на кућне адресе нимало није лак посао, али жене не долазе. Ми пошаљемо 4.000 позива, а дође свега њих 500, а када говоримо о односу село – град, на позиве се одазову две жене из града и једна жена са села, Све смо покушали, али нема одзива, с друге стране има и пацијенткиња које редовно долазе, неке можда и више него што би требало – објаснио је др Илић.

 

 

Када је реч о раном откривању карцинома грлића материце, обухват је много већи - од 25. до 64. године, 20 годишта, 20 генерација.
- И за то им редовно достављамо позивна писма, али нам се и ту слабије одазивају. Ту је већи број жена у односу на мамографију, али ту нешто другачије радимо. Наиме, свака жена која дође на превентивни преглед ми урадимо тај преглед, ту немамо проблем, само нам је мали број одазива на позивна писма. Ранијих година како би подигли број одазива жена организовали смо прегледе и едукативна предавања и у насељеним местима, али се и тада покзало да је организација комплексна, а одзив изузетно мали – рекао је он. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7585/DISPANZER_ZA_ZENE_2024_017.jpg