Министар Ђорђе Милићевић и градоначелник Салапура синоћ у Градској башти отворили Спортски камп за младе из дијаспоре и са подручја АП Косово и Метохија

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је синоћ у Градској башти, заједно са градоначелником Симом Салапуром, Спортски камп за младе из дијаспоре и са подручја АП Косово и Метохија који ће се до 18. августа одржавати у нашем граду.
Пред само отварање организован је пријем на коме је градоначелник министру уручио мајицу са потписима деце учесника кампа. 

 

 

- Велико је задовољство бити поново у Зрењанину и велика захвалност градоначелнику Сими Салапури и његовом тиму, ми настављамо и овај камп јесте традиција и од велике је важности и значаја. Прошле године пионирски подухват и пионирски корак овде у Зрењанину у истом временском периоду, окупили смо младост око спорта, наше сународнике који живе ван Србије заједно су са својим вршњацима из Зрењанина и послали јасну поруку да оно о чему смо и говорили; Зрењанин град младих, град спорта, олимпијаца и град који је окупио младе који ће кроз спортски камп који се организује наредних дана омогућити младима да пре свега јачају спортски дух, да јачају дух заједништва,  да јачају дух јединства да подржавају једни друге – рекао је он.

 

 

 

Министар је указао да иако је реч о спортском кампу, суштина није у томе да се деца баве само темом кампа, већ да ће млади овде учити о култури, историји, учиће језик, ћирилицу што је, како је казао, веома  важно.
- Увек имам једну молбу за њих, децо никада немојте и не смете да заборавите заједнички именитељ за све вас је Србија, српска држава, српска тробојка, никада не заборавите свој језик, културу, историју, своју ћирилицу и традицију, на тај начин ви сте најбољи амбасадори у државама где тренутно живите – рекао је између осталог министар Милићевић.

 

 

Градоначелник Салапура је нагласио да је част што је Зрењанин ових дана кућа деци и младима из дијаспоре.
- Србија је увек њихова кућа и драго ми је што се камп отвара управо данас, на Дан младих, на дан када Србија дочекује своје олимпијце и када је Зрењанин дочекао 25. олимпијско злато, а ми дочекали младе амбасадоре из земаља окружења и амбасадоре наше дијаспоре, наше културе, да се још једном повежемо и још једном покажемо како је Зрењанин добар град домаћин, како је добар пример праксе како и на који начин промовисати своје капацитете, наравно уз велику подршку Министарства и министра Милићевића који је својим доласком испоштовао пре свега децу, учеснике овог кампа, али и организаторе којима се овим путем јавно захваљујем и похваљујем њихов рад и учинак када је у питању анимација, промоција Зрењанина, промоција српске културе, промоција теме кампа а то је спорт – рекао је још градоначелник и указао да млади у нашем граду могу да науче нешто добро имајући у виду да је Зрењанин носилац титуле европски град спорта и да су наши спортисти освојили 25 олимпијских медаља.

 

 

Свечано отварање кампа протекло је уз програм у коме су учествовали деца из КУД „Пионир“, а касније је у главној градској улици поводом капма одржан и концерт групе "Магла".

 


Ове године биће организована двадесет два кампа, у осамнаест општина и градова на територији Републике, а учествоваће око 5.000 деце и младих.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7582/KAMP_DECA_DIJASPORE_2024_00.jpg