Министарка Ђурђевић Стаменковски посетила Зрењанин и позвала све људе добре воље да дођу на 4. „Дане породице“ који ће бити одржани 7. септембра у Перлезу

Министарка за бригу о породици и демографију Републике Србије Милица Ђурђевић Стаменковски у пратњи својих сарадника – државним секретарима Сањом Лакић и Радошем Пејовићем, kao и Драганом Миљанић специјалном саветницом, посетила је данас Зрењанин и том приликом у Градској кући састала се са градоначелником Симом Салапуром.
Пријему су присуствовале и помоћнице градоначелника Снежана Вучуревић и Вера Милошев и  Наталија Стојадинов из Одељења за друштвене делатности Градске управе Зрењанин.

 

 

По завршетку састанка градоначелник Салапура рекао је новинарима да Град Зрењанин много издваја за унапређење мера популационе политике.
-  У претходном периоду учинили смо доста по том питању, у различитим мерама које спроводи локална самоуправа и управо смо о томе разговарали, али и о нечему што се дешава већ четврти пут, а то је манифестација „Дани породице“, наравно, под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију Републике Србије  и министарке која има изузетно разумевање за све оно што смо до сада радили – рекао је градоначелник.
Подсетио је да је Град Зрењанин у овој години од поменутог министарства добио 17,5 милиона динара за реализацију и унапређење рада у пет вртићких група у сеоским месним заједницама и изградњу дечијег игралишта у Перлезу.
- Разговарали смо данас и о мерама и активностима које можемо заједнички да спроводимо партнерски са министарством, а напомињем и подсећам на пројекат усклађивања рада и родитељства и на то да без подршке од стране министарства не бисмо могли да реализујемо, реч је о пројекту којим се омогућавало чување деце у три вртића суботом како би помогли родитељима који имају радне обавезе и суботом. УНДП је донирао средства преко министарства. То се показало као добра мера и добар подстицај и наравно уз инструкције министарства наставићемо даље да радимо на томе, да унапредимо мере које имамо на територији града Зрењанина – рекао је још градоначелник.

 

 

Он је упутио позив свима грађанима, породицама и деци на велику манифестацију која нам предстоји,  на четврте „Дане породице“ у Перлезу која ће бити одржана 7. септембра у 12 часова.

Министарка Ђурђевић Стаменковски рекла је да је Зрењанин организујући такву манифестацију постао добар домаћин породичних вредности које је угостио већ четврти пут у Перлезу.
- И ове године Министарство за бригу о породици и демографију као покровитељ манифестације „Дани породице“ наставља добру сарадњу са градом Зрењанином и управо на таласу тога ми смо данас организовали званични састанак да бисмо разговарали не само о манифестацији која је веома значајна и користим прилику да позовем све грађане Зрењанина, све грађане АП Војводине и наше лепе Србије да 7. септембра од 12 часова буду гости у Перлезу и да прославимо тај породични дан свих породица у Србији. Имам жељу да истакнем као данашњу тему разговора, заједнички подухват у борби да нас има више и да нам се деца рађају и да пружимо подршку родитељству и породици и да је економски оснажимо. Отворили смо значајну тему подршке женама у руралним срединама, женама предузетницама, наше Министарство у сарадњи са Министарством привреде издваја значајна средства и за обуку жена предузетница у руралу и за пројекте које они кандидују ,додељујемо средства до 500.000 динара – навела је министарка и позвала све жене које, како је навела, јесу чувари породичних вредности, које живе и раде на селу да се пријаве и остваре права која су им омогућена.

 

 

Током данашњег састанка разговарано је и о субвенцијама за куповину прве некретнине за породице, односно младе брачне парове са децом и навела да је у процедури измена Закона о финансијској подршци породици са децом.
- Очекујемо да ћемо 23. септембра након седнице у Народној скупштини имати изгласане измене Закона и самим тим и највећи родитељски додатак на Балкану и задовољство ми је да то поделим и са грађанима Зрењанина. Након измена Закона родитељски додатак за прво дете биће 500.000 динара за друго дете 600.000 динара у једнаким месечним ратама две године плус 135.000 динара једнократно, за треће дете 2,8 милиона динара у ратама плус 135.000 динара једнократно и за четврто дете повећавамо родитељски додатак 3,1 милион динара. Повећање родитељског додатка је добра полазна основа која враћа сигурност, која враћа поуздање и враћа извесност и охрабрује људе да прошире своју породицу. Демографски изазови су највећи изазови са којима се наша земља суочава и бела куга јесте највећи непријатељ наше нације и наше држава и сасвим сигурно императив наше политике треба да буде стратешко промишљање како треба да одговоримо на те демографске изазове. Наше Министарство заједнички са локалним самоуправама жели да пројектује све оне популационе мере које могу донети конкретне резултате како би нас било, како би се деца рађала, како не бисмо 2050. годину сачекали у оним пројекцијама како предвиђају демографи. Желимо да овде остану наше породице, да буду своје на своме, да буду економски снажне и да млади људи са већом извесношћу ступају у брачну заједницу и да породица напросто буде национални интерес број један. Зато 7. септембра позивамо апсолутно све друштвене чиниоце, све људе добре воље да дођу. То није политички догађај, то није партијски догађај, то је дан породичне Србије који треба да славимо, за коју се боримо сви ми без обзира на то да ли смо ангажовани у Влади Републике Србије и локалним институцијама –  казала је још министарка Ђурђевић Стаменковски и указала да су мере популационе политике међу приоритетима локалне самоуправе у Зрењанину на чему им је захвалила.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7592/ministarka_stamenkovski_dj._00.jpg.jpg