Зрењанинска филхармонија са гостима синоћ приредила публици још један незаборавни музички догађај, са две стотине извођача на сцени

Први наступ Зрењанинске филхармоније и њихових гостију на 39. “Данима пива” донео је бројној публици нов врхунски музички и културни доживљај. Традиција је успешно настављена - концерте на великој фестивалској бини на Тргу слободе Зрењанинска филхармонија отвара још од 2015. године, када је прва наступила на тада реконструисаном централном градском тргу. Од тада, сваке године, изузимајући сезону 2020. када “Дани пива” нису одржани, за наступ филхармоничара влада велико интересовање, а репертоар и форма концерта брижљиво се одабирају и припремају. 
 
 
 
 
Зрењанинска филхармонија синоћ је наступила заједно са солисткињама, истакнутим оперским уметницама Драганом Радаковић, сопран и Љубицом Вранеш, мецосопран, као и зрењанинским хоровима - мешовитим хором Преподобни Рафаило Банатски, хором Средње музичке школе “Јосиф Маринковић” и Градским дечјим хором Културног центра Зрењанина,  с којима је извела одабран програм класичне музике и домаћих и страних популарних мелодија. Филхармонијом је дириговао Микица Јевтић, а хорове је за наступ припремала Сенка Милисављевић
 
Публика је, између осталог, имала прилику да чује познате арије из опера Кармен, Трубадур, Набуко, Хофманове приче, Кавалерија рустикана, Русалка, оперета Орфеј у подземљу и Кнегиња чардаша, кантате Кармина Бурана, балета Охридска легенда и Лабудово језеро. Чули су се и предивни звуци наполитанске канцоне “О соле мио”, а посебне емоције изазвало је извођење српске песме “Све док је твога благог ока”, Банаћанског кола и на бис, “Ово је Србија”, коју су солисткиње извеле заједно са удруженим зрењанинским хоровима.  
 
 
 
 
Диригент Микица Јевтић изразио је задовољство због нове прилике да наступа пред зрењанинском публиком.
- Не могу да се сетим колико већ година овде диригујем, у Зрењанину се одавно осећам као код куће и увек је велико задовољство овде наступити. Наступам по многим градовима и фантастичним сценама, али је ово један посебан осећај, ово је нешто што прераста у озбиљну традицију, којом Зрењанин може да се поноси. Сарађујемо већ други или трећи пут и са зрењанинским хоровима, осећај је јако леп и мислим да је задовољство обострано - истакао је Јевтић. 
 
Директор Зрењанинске филхармоније Роман Бугар каже да им је жеља да сваке године подижу ниво наступа и да је сада на сцени било две стотине музичара и певача - оркестар, три хора, две оперске диве.
- Мислим да смо Зрењанинцима приредили врхунски спектакл, а концерт смо почели и завршили са Кармином Бураном, као увертиру за следећу годину, када планирамо извођење целе кантате и можда и свих четири стотине људи на бини. Зрењанинска филхармонија, зрењанински хорови, Зрењанин као национална престоница културе, све нам то даје ветар у леђа да следеће године оправдамо ту титулу у пуном смислу речи - рекао је Бугар и најавио нови спектакл већ за недељу, 11. август, од 21 час, када ће Зрењанинска филхармонија на Тргу слободе извести целовечерњи “Guns N Roses” симфонијски концерт, настављајући традицију коју су претходно обележили трибјут концерти ABBA, Тине Тарнер и групе “Металика”.
 
 
 
 
Синоћњем концерту су присуствовали и бројни гости из других средина наше земље и региона, као и функционери локалне самоуправе, градоначелник Симо Салапура, заменик Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић, помоћници градоначелника Снежана Вучуревић, Ненад Домјесков, Вера Милошев, градски већници, одборници Скупштине града.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7577/FILHARMONIJA_I_HOROVI_2024_0.jpg