Данас се обележава Дан српског јединства, слободе и националне заставе - Зрењанин украшен стотинама застава, велика државна застава на балкону Градске куће

Данас, 15. cептембра обележава се државни празниk - Дан српског јединства, слободе и националне заставе који се празнује у Републици Србији и Републици Српској.

 

 

На Дан заставе у Србији и Српској истичу се заставе одговарајућег облика  на зградама државних, покрајинских и локалних органа, јавних служби, али и на приватним објектима са циљем да се покаже поштовање према застави као једном од најзначајнијих елемената државности.

Тако је и у нашем граду, велика државна застава истакнута je на балкону Градске куће, а заставама су украшени и стубови јавне расвете у граду, као и кружнe раскрсницe .. 

 

 

Такође, више стотина застава постављено је и на свим улазима у град, дуж магистрале, као и на локацијама у самом граду и елекстронским билбордима. Заставе се вијоре и на објектима јавних предузећа, установа културе, образовних  и здравствених установа, на Студентском и Дому ученика, али и на све 22 сеоске месне заједнице и школе.   

Декоративна расвета пешачког, Малог моста и Водоторња поводом празника од синоћ су у бојама српске заставе. 

 

 

Градоначелник Симо Салапура честитао је празник и позвао суграђане да својим личним примером дају допринос у обележавању овог празника.  

Дан српског јединства, слободе и националне заставе први пут је прослављен 2020. године, 15. септембра, на дан када је почео пробој Солунског фронта 1918. године, а на основу одлуке влада Републике Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

 


Иначе, циљ успостављања празника јесте оснаживање јединства између српског народа у Републици  Србији и Српској али и јачање култа националне заставе.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7608/ZASTAVE_2024_00.jpg