Градоначелник угостио најбоље ученике из Источне Херцеговине и Црне Горе који су у петодневној посети Србији поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура угостио је данас у Барокној сали Градске куће најбоље ученике из Источне Херцеговине и Црне Горе који су у петодневној посети Србији поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

 

 

Најбољи ученици из Источне Херцеговине већ трећи пут су у нашем граду, а њима су се ове године придружили њихови вршњаци из Црне Горе, наиме, дошла су деца из Невесиња, Гацка, Билеће, Никшића, Пљеваља, Требиња, Берана, Берковића и Љубиња, а циљ посете је упознавање младих нараштаја са српском историјом и најзначајнијим догађајима и личностима који су је обележили, али и прилика и да се упознају са културним и историјским знаменитостима Србије.

 


Градоначелник Салапура је пожелевши добродошлицу деци и њиховим наставницима указао да кроз историју нашег града много тога могу научити, а затим им је кроз неколико апсеката представио Зрењанин.

- Јуче смо обележили велики празник, Дан заставе, слободе и националног јединства и то је оно што покушавамо и кроз наше споразуме са братским градовима, са пријатељским градовима у Републици Српској али и у другим државама, да баштинимо оно што нас спаја, а то је држава Србија, то је матица Србија. Имали смо прилику и да мимо овог пројекта угостимо и децу из српске дијаспоре из више земаља кроз Спортски камп који организујемо већ другу годину заредом, а данас ево имамо прилику да угостимо наше младе из шест градова и  општина из Републике Српске и  Црне горе. Баштинимо и оно што смо до сада радили, одржавамо контакте без обзира на границе, одржавамо контакте са нашим братским општинама, са нашом родбином било да су у Црној гори, Републици Српској, Босни и Херцеговини и тако правимо јаче везе и пријатељства између градова и наших држава – рекао је градоначелник.

 

 

У име гостију обратио се Никола Милинковић директор Основне школе „Свети Сава“, а пријему су присуствовале и помоћнице градоначелника Снежана Вучуревић и Марија Дамјановић, као и председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић и председник Удружења Херцеговаца и пријатеља Милан Бјелогрлић.
- Важно је да импулс нашег јединства и нашег заједништва пулсира и то морамо да негујемо. Немојте да ово буде једини пут да сте нам дошли, већ долазите, јер овакве везе треба да одржавамо, живнемо и да се не дамо – поручио је Бјелогрлић.  
Никола Милинковић у обраћању новинарима изразио је задовољство што је данас у Зрењанину.
- Нас десетак наставника из источне, односно старе Херцеговине са четрдесетак најбољих ученика дошло је овде. Велика је то ствар да се повезују, нећу да кажем наши народи, него наш народ с једне и с друге стране границе, да ова наша деца схвате и да разумеју да је граница која постоји вештачка граница, да смо ми један јединствени народ, да не постоје некакви банатски, босански, херцеговачки, далматински или црногорски Срби, него да смо ми сви Срби да сви говоримо српским језиком – казао је он.

 

 


Након обиласка Градске куће деца су обишла Народни музеј, Народно позориште, а затим су прошетали старим језгром града.

Иначе, током боравка у Србији они су били у прилици да обиђу бројне локалитете значајне за српску историју и државност, а у оквиру посете за њих је најзначајније било присуство Централној манифестацији која је организована поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра, у Београду.
Организатор посете је Дејан Стошић, бивши народни посланик у Скупштини Србије који се годинама уназад труди да изгради мостове између Србије и Републике Српске.

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7609/PRIJEM_DECA_IZ_HERCEGOVINE_I_CRNE_GORE_000.jpg