Градоначелник уручио уговоре корисницима који су добили средства на два конкурса из области пољопривреде - велико богатство у малим срединама и малим пољопривредним газдинствима

Градоначелник Симо Салапура, у  Градској кући,  уручио је уговоре корисницима који су добили средства на два конкурса из области пољопривреде, а које је расписао Град Зрењанин - за унапређење органске производње и доделу средстава за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, у набавку нове опреме, машина и механизације, у 2024. на територији града Зрењанина.

 

 

Градоначелник је, обраћајући се корисницима, рекао да се кроз акцију „Да нам села буду ближа“, на терену, увидело да је велико богатство управо у малим срединама, у руралним срединама и у сеоским месним заједницама, као и у малим пољопривредним газдинствима која имају разноликост у својој производњи и производима који могу да се пласирају на тржишту.
- С друге стране такође имамо заинтересоване за органску производњу и данас смо им доделили уговоре, као и уговоре за подршку малим пољопривредним газдинствима, попричали са добитницима ових средстава који су аплицирали и захваљујем им се на томе, али и што нас упућују како и на који начин можемо боље да унапредимо конкурсе за наредни период – казао је он.

 

 

Поносан је, казао је, на то што у Зрењанину види огроман потенцијал када је у питању пољопривреда, а посебно када су у питању органска производња и мали пољопривредни произвођачи који својом креативношћу, породичним радом на породичном газдинствима, како у сеоским, тако и у градским месним заједницама, доприносе томе да Зрењанин буде видљивији на том пољу.
- У наредној години очекујемо да ћемо у складу са буџетским средствима изнаћи још средстава, да појачамо ове конкурсе, а уз данашњу доделу уговора обезбедили смо свим корисницима уговора годишњу претплату на лист Пољопривредник како би се боље упознали са свим дешавањима каде је у питању пољопривредно тржиште – рекао је градоначелник Салапура. 

 

 

Јавни позив За подношење захтева за суфинансирање инвестиција у физичку имовину пољопривредних газдинстава у набавку нове опреме, машина и механизације у 2024. години има  циљ има подизање техничко-технолошке опремљености пољопривредних газдинстава у 2024. години на територији града Зрењанина.

 

 

Бесповратна средства која су додељена по том Јавном позиву износе 4 милиона динара. Максималан износ бесповратних средстава по једној пријави није могао бити већи од 200.000 динара.

 


Јавни позив за подношење пријава за коришћење средстава за унапређење органске производње на територији града Зрењанина за 2024. годину расписан је у циљу реализације мере за унапређење органске пољопривредне производње на територији града за 2024. годину и обухватио је доделу средстава за: - набавку садног и семенског материјала дозвољеног за употребу у органској производњи, - контролу земљишта и плодова, сертификацију органске производње, - друге инвестиције које се односе на органску производњу а део су осталих мера руралног развоја (односно трошкови набавке ситних алата, опреме и механизације за органску производњу, опреме за одизање пластеника, биозаштите, класмана за усејавање семена, агротекстила за покривање од смрзавања, мрежа за засенчење, трака за наводњавање кап по кап и пратеће опреме, фолија за малчирање и фолија за пластенике).

 


Укупна средства за ове намене износе 2 милиона динара и обезбеђена су у буџету града за 2024. годину. Износ подстицаја по кориснику износио је до 200.000 динара.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7622/UGOVORI_POLJOPRIVREDA_2024_00.jpg