Поводом актуелне ситуације на Дунаву, градоначелник обишао магацин Одсека за одбрану и ванредне ситуације Градске управе Зрењанин где је упознат са стањем опреме и средстава

Градоначелник Симо Салапура обишао је данас магацин Одсека за одбрану и ванредне ситуације Градске управе Зрењанин  где  је упознат са стањем опреме и средстава који су последњих година, кроз пројекте прекограничне сарадње и уз учешће Града Зрењанина набављени како би се могло реаговати у случају ванредних ситуација.

 


Ова посета организована је због ситуације на Дунаву, односно могућег пораста водостаја те реке и у нашој земљи.    

 


Градоначелник је указао да је подручје града Зрењанина једно од најгушћих речних и каналских чворишта у региону и да на подручју од само тридесетак километара протичу Бегеј, Дунав, Тиса, Тамишки канал, као и канал Дунав - Тиса – Дунав.

 


Подсетио је и да је пре неколико дана, заједно са представницима других градова и општина које се наслањају на реку Дунав, био на састанку са потпредседником Покрајинске владе и покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимиром Галићем и директором ЈВП „Воде Војводине“ Срђаном Кружевићем, а да је тема тог састанка управо била актуелна ситуација и пораст водостаја Дунава. 

 


- На основу хидролошке и метеоролошке ситуације, као и на основу смерница које смо том приликом добили одмах сам издао наредбу нашем Одељењу за ванредне ситуације и јединици за цивилну заштиту опште намене да изврше оперативне и превентивне мере у циљу заштите становништва и материјалних добара од евентуалних поплава. Оно што сада можемо да кажемо јесте да смо у сталној комуникацији са нашим Јавним водопривредним предузећем „Средњи Банат“ у смислу евидентирања евентуалних критичних тачака на територији нашег града, а такође, овде смо извршили преглед опреме и свих неопходних средстава у случају дејства и спремни смо да пружимо помоћ и јединицама локалне самоуправе, уколико то буде било неопходно, а које евентуално буду угрожене актуелном ситуацијом када је реч о реци Дунав – рекао је градоначелник Салапура.

 

 


Што се тиче територије града Зрењанина, истакао је, за сада не постоји евентуална ризичнa ситуацијa и када је у питању изливање реке Дунав и реке Тисе.  

 


Данас су се испред магацина могли видети опрема и средства набављени последњих година - мобилни агрегати и пумпе, усисне цеви, шатори, наменска возила, моторни чамци за спасавање, комплети униформи и друго. 

 


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7614/OBILAZAK_SEKTOR_ZA_VANREDNE_SITUACIJE_000.jpg