Премијер Србије Вучевић на отварању манифестације "Дани породице" у Перлезу: "Верујемо у Србију која не жели и не сме да се одрекне онога што јесте"

На Породичном корзоу, на обали Бегеја у Перлезу, данас су отворени 4. "Дани породице", манифестација покренута с циљем промовисања и неговања породичних вредности, истицања значаја породице као основе заједнице и друштва, указивања на улогу породице у свету пуном изазова и различитих модела понашања. Током два дана биће организовани бројни и разноврсни програми, махом посвећени деци и породичном окупљању, а на штандовима су јединице локалне самоуправе широм Србије представљале своје мере популационе политике и подршке родитељству.
 
 
 
 
Отварању манифестације присуствовао је државни врх Републике Србије, на челу с председником Владе Милошем Вучевићем, министри у Влади, покрајински секретари, градоначелници других локалних самоуправа, бројни грађани Зрењанина, Перлеза и њихови гости.  Премијер Вучевић захвалио је министарки за бригу о породици и демографији Милици Ђурђевић Стаменковски и градоначелнику Симу Салапури на позиву да по други пут буде на манифестацији "Дани породице“, заједно са људима који, навео је, верују у исту Србију у коју и сам верује.  
- Који верују у Србију која жели да буде боља, снажнија, модернија, богатија, сигурнија и безбеднија, али и Србију која не жели и не сме да се одрекне онога што јесте. Ми не желимо да нас условљавају да би били модерни да морамо да не будемо оно што јесмо. И не желимо да будемо модерни и напредни, развијени, тако што ћемо морати да заборавимо како нам је име и презиме и које смо вере и којим писмом пишемо. Не желимо да наш скок у будућност значи да се одричемо наше историје, културе и духовности, већ да наш скок у будућност има сигуран падобран, а то је све оно што је карактерисало и карактерише наш народ и нашу државу, што нас је чувало, бранило и спасавало – рекао је он.
 
 
 
 
Указао је и да породице треба поштовати и никоме не треба ништа наметати, нити терати на било шта, али да не треба ни нама нико да забрањује оно у шта верујемо.
- У време када смо поштовали поштовали породицу и очеве и мајке, баке, деке и васпитавали децу и чували отаџбину, па ми смо тад били најмодернији, најразвијенији и најснажнији и најхрабрији, најорганизованији и сабрани. Немојте да нас декодирају, да би нас онда убедили да смо напредни и успешни – рекао је он и нагласио да је, пре свега, због потомака важно чувати Србију.
 
Вучевић је, осврнувши се на Перлез, Зрењанин и Банат, рекао да долазе сјајне вести.
- Градимо брзу пругу од Београда, преко Панчева, Зрењанина, а онда један крак за Кикинду, а други крак према Чоки, Суботици, да отворимо ту и банатску "железничку магистралу", да спасемо Банат. Као што је кренула изградња аутопута од Београда преко Зрењанина, па онда ка Новом Саду. Знате ли само шта ће то значити за Банат, када добије аутопут и брзу пругу, а морам додати да ће „Смајлијем“ бити покривен и северни део Баната. То су битне ствари, као што је битно и хоћемо ли враћати касарне, јер како сам чуо, не само зато што се људи осећају сигурнијим, већ и због тога што је свака касарна мала фабрика у том месту – навео је председник Владе Вучевић.
 
 
 
 
Ипак, указао важно је да живимо, останемо и опстанемо на овим просторима.
- Суштина је у народу, да нас буде и више и да будемо бројнији. Да останемо и опстанемо на овим просторима. Ко то не разуме, не разуме суштину политике, не разуме суштину живота, нити зашто све ово радимо, не због километара, пара, неког статистичког податка и процента, извештаја, живимо да би људи остали овде, да би нам се деца рађала. То је Србија у коју верујемо и то су вредности које данас промовишемо кроз "Дане породице", никоме ништа не намећући, само тражећи да нама нико ништа не забрањује  – рекао је још Вучевић.
 
Министарка Ђурђевић Стаменковски пожелела је присутнима добродошлицу на "Дане породице у Србији" у Перлезу.
- Ми морамо заједнички да се боримо да породица у 21. веку буде најважнији национални интерес, да породичне вредности буду извориште нашег духовног и културног препорода, да учинимо све да демографска обнова буде наш национални задатак у овом добу у коме данас живимо – рекла је, између осталог, Ђурђевић Стаменковски указавши да се мора чинити све да се деца рађају, живе и остају у Србији. 
 
 
 
 
- У породицу највише верујемо, јер је породица наслеђе наших предака и остварење нас самих, наше исходиште и наше извориште, и зато је данас прилика да славимо живот, да славимо рађање, да славимо породицу и да се подсетимо свега онога што чинимо, али није довољно само подићи родитељски додатак, и није довољно издвојити субвенције за куповину прве куће, првог стана и није довољно улагати у инфраструктурне пројекте, у путеве, у школе, у обданишта и дечија одмаралишта и игралишта. Сви заједно морамо да се боримо да нас има, јер победићемо само ако нас у 21. веку буде и ако останемо овде на земљи наших предака, своји на своме, овде у породичној Србији – поручила је она. 
 
Поздрављајући госте и све који су данас дошли на 4. „Дане породице“, градоначелник Симо Салапура пожелео им је добродошлицу на манифестацију која је већ постала традиционална. 
-  По свему ономе што смо радили, обогаћивали садржаје, унапређивали ову манифестацију, сигурно су „Дани породице“ прихваћени, не само овде у региону већ и на нивоу целе Србије. На томе посебно хвала Влади Републике Србије, ресорном министарству и свима вама који сте дали допринос да овде данас, у Банату крај Бегеја, можемо да баштинимо породичне вредности. Данас треба да пошаљемо једну снажну поруку свима о неговању породичних вредности, о значају породице и родитељства, али и о улози породице у модерним изазовима и различитим моделима понашања који су данас присутни. Наравно, велику подршку томе имамо у Влади Републике Србије, али и у јединицама локалних самоуправа који кроз различите програме помажу и олакшавају родитељство - рекао је градоначелник.
 
 
 
 
У наставку обраћања, нагласио је да град Зрењанин покушава сетом мера да олакша родитељство и функционисање породица, почев од једнократне помоћи приликом рођења детета до стипендија, регресирања превоза, до тога да финансијски помаже паровима уколико је потребна вантелесна оплодња, као и кроз друге видове подршке.
- Овде ћемо данас, на овом Породичном корзоу, видети и читав низ мера које спроводе и друге локалне самоуправе. Још једном, желима вам добродошлицу на четврте "Дане породице", уз наду да ћемо се следеће године видети на малом јубилеју, на петим "Данима породице" у Перлезу -  рекао је на крају градоначелник Симо Салапура.
 
Након обиласка свих штандова и упознавањем с програмима манифестације, председник Владе Републике Србије Милош Вучевић, министарка Милица Ђурђевић Стаменковски и градоначелник Симо Салапура посетили су у Перлезу породицу Борић, у чијој породичној кући живи седморо чланова, укључујући и троје деце.
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7603/DANI_PORODICE_2024_0.jpg