Свечаном церемонијом, у присуству председника Вучића, министара, амбасадора Кине у Београду, власника компаније, градоначелника и бројних званица озваничен почетак рада „Линглонга“

Председник Републике Србије Александар Вучић, потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министарка привреде Адријана Месаровић, председница покрајинске Владе Војводине Маја Гојковић, као и градоначелник Симо Салапура данас су, заједно са амбасадором Народне Републике Кине у Србији Ли Мингом, председником компаније „Линглонг“ Ванг Фенгом, симболичним притиском на тастере озваничили су почетак рада те компаније у нашем граду.
Са њима су били и професор Лимен Ганг директор „China electric vehicle““ и потпредседник набавке и генерални директор „TVC corporation“ Грег Ортегу.

 

 

- Данас јесте велики дан, све је чудесно, све ово што данас имамо у Зрењанину апсолутно је  чудесно – рекао је председник Вучић након обиласка фабрике, захвалио свима који су томе допринели и указао да је реч о инвестицији вредној милијарду долара.
Казао је да је овде „под кровом“ 370. 000 квадратних метара и да је запослено 1.235 наших и кинеских радника, те да је у плану запошљавање још њих 600 и то у оквиру нове инвестиције у вредности од 645 милиона динара. Навео је и да ће фабрика извозити робу у износу од 200 милиона евра, док ће следеће године извоз износити чак 500 милиона евра.

 


Поменуо је и изградњу ауто – пута, железничке пруге и путева који ће сигурно допринети развоју овог дела Србије и навео да ће Кина увек бити поуздан партнер свих земаља које траже заједнички развој.
Вучић је рекао и да ће захваљујући тим улагањима и кинеским инвестицијама живот људи у Банату бити промењен на боље.

Амбасадор НР Кине Ли Минг казао је да је отварање фабрике „Линглонг“ симбол даљег повезивања интереса двеју земаља и додао да је, заједно са развојем билатералне трговине, присутан константан раст кинеских инвестиција у Србији.

 

 

Генерални директор компаније „Линглонгˮ Ванг Фенг рекао је да ова компанија поседује најзначајнији сертификат – РЦИ, као и да ће ова инвестиција бити значајна за економску климу у Србији.
Подсетио је да је у септембру 2020. године започета изградња главног пројекта и изразио очекивање да ће до следеће године производња порасти на 2,7 милиона получеличних гума и милион челичних гума.
- Наша инвестиција ће се повећати, а већ сада смо премашили планирани план напретка. До 2026. године очекује се годишњи приход од преко 600 милиона долара и то ће допринети развоју српске економије – рекао је Фенг и указао да су сарађивали са више од сто српских компанијама и указао да ће бити сарадње и са академским институцијама како би дали допринос развоју њихове индустрије и билатералне сарадње.
- Сви ћете моћи да видите како српска и кинеска компанија „Линглонг“ постаје позната у целој Србији и свету и ми ћемо наставити да градимо овај успешни пројекат и на светској позорници.  – казао је он.

 


 
На данашњој церемонији потписана су два меморандума о сарадњи компаније „Линглонгˮ и Града Зрењанина, као и универзитета у Новом Саду и Пекингу, у циљу продубљивања сарадње Србије и Кине.
Меморандум о разумевању између Србије, Града Зрењанина и привредног друштва „Линглонг Интернатионал Еуропеˮ за унапређење сарадње потписали су министарка Месаровић, градоначелник Зрењанина Симо Салапура и генерални директор компаније „Линглонгˮ Wанг Фенг.

 

 

Меморандум о разумевању и сарадњи између „Линглонг тиреˮ, Универзитета Јиаотонг у Пекингу и Универзитета у Новом Саду потписали су заменик председника компаније „Линглонгˮ Сун Сонгтао, директор „China Automotive Top 100 Association” Ли Менгганг и ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Мандић.

 

 

Градоначелник Салапура је истакао да се оваквим пројектима остварује вишедеценијски сан Зрењанинаца да Зрењанин поново постаје индустријски центар, да поново буде индустријски град.
- Најбоља вест је да постоји могућност, а потписан је и меморандум за то, за наставак великог улагања компаније „Линглонг“ опет у наш град. Тиме ће потпуно бити промењена економска слика Зрењанина и Баната, али, све то наравно уз поштовање свих еколошких стандарда.  Шта је у ствари то што компанија „Линглонг“ и што оваква највећа гринфилд инвестиција од милијарду долара доноси нашем граду, то су радна места, хиљаде породица ће имати егзистенцију захваљујући овој фабрици, затим индустријски развој и технолошки развој, стварање нових стручњака, а имамо такође и отворену могућност за нашу локалну привредну заједницу да се укључи и у плану је изградња станова за раднике кинеске фабрике што ће додатно допринети развоју,. Важно је рећи и да ће буџет града у односу на нове приходе и порезе, таксе, допринети да брже можемо решавати проблеме Зрењанинаца – казао је градоначелник и додао да уз ту инвестицију овај део Баната очекују и историјске капиталне инвестиције.

 

 

Приликом обиласка фабрике приказани су модели гума које се у Зрењанину производе искључиво за европско тржиште, за компаније „Фолксвагенˮ, „Аудиˮ, „Нисанˮ, „Киаˮ и друге.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7607/LING_LONG_OTVARANJE_2024_00.jpg