У „Европској недељи мобилности“ седница Зеленог савета града Зрењанина одржана на новом видиковцу на Царској бари

У „Европској недељи мобилности“, која се одржава од 16. до 22. септембра и има за циљ да подстакне промене у понашању у корист пешачења, вожње бицикла и коришћења јавног превоза, данашња седница Зеленог савета града Зрењанина одржана је на новом видиковцу у Специјалном резервату природе "Царска бара".

 


Чланови Савета су до видиковца дошли бициклима како би и личним примером дали свој допринос, а како је рекао градоначелник Симо Салапура на Царску бару дошли на позив члана Савета, директорке установе Резервати природе Јасне Јованов
- Данас смо овде одржали четврту седницу Зеленог савета у оквиру Европске недеље мобилности и промовисали значај Царске баре и свега онога што посетиоцима може да понуди. Хтели смо и својим примером да покажемо да подржавамо „Европску недељу мобилности“ вожњом бицикала, али осим бицикала посетиоцима Царске баре доступни су и вожња кануима, пешачке туре, као и неколико видиковаца – рекао је градоначелник.

 

 

Навео је и податак да је у протекле две године овде уложено много средстава и да је реч о озбиљној инвестицији и рекао да је у протекле две године за чак пет пута повећан број посетилаца.
- Ове године је више од 15.000 људи посетило нашу Царску Бару, а следеће године имаћемо још нових програма и то ће свакако допринети повећању броја посетилаца – оценио је.

 

 

Говорећи о седници Зеленог савета, рекао је да је разговарано о квалитету ваздуха на територији града Зрењанина поновивши да је Агенција за заштиту животне средине за 2023. годину ваздух на територији града Зрењанина сврстала из треће најлошије у прву категорију, односно најбољу. – Разговарали смо данас и о улагањима у наш Завод за јавно здравље, о 60 милиона динара за унапређење квалитета ваздуха у нашем граду, односно за мерење квалитета ваздуха на територији града, а дискутовали смо и о актуелним пројектима, о зеленој инфраструктури, почев од санације и ремедијације наше градске депоније, чишћења и затварања несанитарне депоније поред магистралног пута за Београд, односно поред компаније „Линглонг“, као и о озелењавању Шећеранског парка, о реконструкцији у коју ће у бити уложено преко двадесет милиона и о другим темама које се тичу екологије у нашем граду – рекао је још градоначелник Салапура.
Захвалио се свим члановима Савета на доприносу и што су сви заједно били у прилици да посете лепо место и дивну природу, али и да позову суграђане, комшије и госте да дођу на Царску бару и уживају са својим породицама.

 

 

Директорка установе „Резервати природе“ Јасна Јованов казала је новинарима да нови видиковац „гледа“ на први степен заштите и да је направљен пре неколико месеци, а да је сада и званично отворен.
- Изграђен је из субвенција, односно из новца Министарства без портфеља и Града Зрењанина који је препознао нашу идеју и иницијативу да се Царска Бара из угла посетиоца види и са друге стране. Оно што посетиоци могу да виде када дођу у Царску Бару јесте стаза здравља, а могу уживати и у вожњи бродићем Старим Бегејом до окна Царске Баре, али и ову Перлеску бару коју нико до сада, а ко је неискусан и није љубитељ фотографије, није видео. Зато смо и хтели да овај део Царске Баре отворимо за посетиоце како би кроз активан одмор, односно вожњу бициклима могли да дођу овде, уживају и посматрају птице – рекао је Јованов.

 


У наредном периоду,  поручила је, биће још улагања у ово заштићено подручје, у Перлеску бару тако што ће канал који је напаја водом измуљити.
- У плану је и да овде доведемо биволе који ће трску мало сузбити да би се проширило водено окно и да би се биљке могле развијати, а птице мочварице вратиле, односно да би биле видљивије и имале више места за гнежђење – рекла је Јованов.
Када је реч о улагањима у Царску Бару она су из године у годину све већа, са различитих нивоа власти и до сада је ужено више од 30 милиона динара.
- Можемо се похвалити и да Град Зрењанин препознаје нашу иницијативу и наше идеје, тако да нам сваке године помаже да Царску Бару унапредимо, наиме,  једне године смо набавили бицикле и кануе, затим опрему за чуварску службу, дрон, двогледе, дурбина, фотоапарате, али исто тако, набавили смо нови возни парк како бисмо могли да обилазимо ово заштићено подручје и да га сачувамо од рибокрађе, ловокрађе, али и неких посетилаца чија је намера да секу дрва и наруше  природу – рекла је Јованов.

 


 
Иначе, Европска недеља мобилности ове године се одржава под истим слоганом “Крећимо се квалитетније” и фокусира се на тему Јавне површине и простори.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7613/ZELENI_SAVET_BICIKLOVI_CARSKA_BARA_2024_000.jpg