Дан ослобођења Зрењанина у Другом светском рату - осамдесет година слободе, уприличена церемонија одавања почасти ослободиоцима и одржана свечана академија

Град Зрењанин обележава данас јубилеј и важну годишњицу - 80. година од ослобођења града у Другом светском рату. Тим поводом, положено је цвеће на спомен-обележја посвећена том историјском периоду, одата је почаст ослободиоцима града и жртвама фашистичке окупације и уприличена је свечана академија, у Барокној сали Градске куће. 
 
Након вишедневних тешких борби, здружене јединице Другог украјинског фронта Црвене армије и банатских партизанских одреда у саставу Народноослободилачке војске Југославије, ушле су 2. октобра у тадашњи Петровград. Истог дана ослобођен је и Вршац, 6. октобра слобода је стигла у Кикинду и Панчево. Ослобођење Зрењанина плаћено је високом ценом. У непосредним оружаним сукобима у граду и околини страдало је и 220 бораца Црвене армије, којима је и данас одата посебна почаст и признање за оно највредније што су, далеко од свог завичаја, оставили нашем народу и нашој земљи – своје животе.   
 
 
 
 
Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, у своје и у име градоначелника Сима Салапуре, начелник Средњобанатског управног округа Предраг Рађеновић и председник Скупштине града Чедомир Јањић, приредили су, поводом Дана ослобођења, пријем за секретара амбасаде Руске Федерације у Србији Дмитрија Литвинова, с породицом, представнике Команде гарнизона Војске Србије у Зрењанину и представнике СУБНОР - Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата из Зрењанина и Кикинде. 
 
 
 
 
У име Града Зрењанина, венац на спомен-костурницу бораца Црвене армије, погинулих у борбама за ослобођење града и околине, као и на споменик народном хероју Соњи Маринковић и стрељаним родољубима у спомен-парку на Багљашу, положили су заменик заменик председника Скупштине града Зрењанина Оливер Митровић и помоћници градоначелника Снежана Вучуревић, Марија Дамјановић и Ненад Домјесков. Уз секретара амбасаде Руске Федерације, у церемонији су узеле учешће и делегације Команде гарнизона ВС у Зрењанину, градских одбора СУБНОР Зрењанин и Кикинда, руске компаније “Леваре сервис Србија” и месних заједница са територије насеља Багљаш - "Соња Маринковић" и "Вељко Влаховић".
 
 
 
 
 
На споменик народном хероју Жарку Зрењанину венце су положили представници Града Зрењанина - заменик градоначелника Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић, секретар амбасаде РФ Литвинов, делегације Средњобанатског округа, Команде гарнизона ВС у Зрењанину, градских одбора СУБНОР Зрењанин и Кикинда, Јеврејске општине Зрењанин, компаније “Леваре сервис Србија” и Градског одбора СНС Зрењанин. 
 
 
 
 
Свечана академија у Барокној сали Градске куће почела је извођењем државне химне Републике Србије и наступом хора “Свети Серафим Саровски”. Пригодним беседама обратили су се заменик градоначелника Саша Сантовац и публициста и културни посленик Милан Бјелогрлић. Глумац Народног позоришта “Тоша Јовановић” Стефан Јуанин прочитао је одломке из записа књижевника Павла Угринова о дану ослобођења града 1944. године и атмосфери у којој су дочекани ослободиоци. 
 
Заменик градоначелника Саша Сантовац истакао је значај данашњег датума и годишњице, речима да је за нама је осам деценија слободе, осам деценија развоја, друштвеног, привредног и економског напретка.
“Осам деценија од ослобођења у Другом светском рату протекло је на овим просторима у бројним историјским променама и турбуленцијама. Различити временски периоди доносили су и различите изазове. Мењале су се политичке и друштвене прилике у држави, мењала се и сама држава, све је то утицало на правце и динамику развоја града. Не могу се, међутим, негирати историјске и све друге чињенице да је Зрењанин у послератном периоду доживео најдинамичнији и најбурнији развој у својој вишевековној историји - привредни, грађевински, инфраструктурни. Уз високе домете у култури, образовању, спорту и другим областима, Зрењанин је досегао високо место на мапи индустријских, културних, спортских центара наше земље”, рекао је Сантовац и додао да смо поносни  на своје славне претке, на наше суграђане који су нас задужили својим делима и стваралаштвом. 
“Као што истичемо немерљив значај и улогу наших ослободилаца, негујемо културу сећања и на наше истакнуте уметнике, градитеље, привреднике, спортисте. Без сећања на све те људе и без указивања на догађаје из прошлости не можемо успешно стварати ни будућност”, казао је он. 
 
 
 
 
Дан ослобођења града у Другом светском рату је и прилика да се беседи и разговара о прошлости, садашњости и будућности. У том контексту, Сантовац је указао да  је Зрењанин, осамдесет година након ослобођења, и данас озбиљно градилиште, у свом новом инвестиционом и економском замаху.
“У току је реализација неколико великих пројеката инфраструктуре - почела је изградња ауто-пута од Београда ка Зрењанину и Новом Саду, гради се нови железнички мост на Тамишу, у самом граду изводе се припремни радови за изградњу централног пречистача отпадних вода, мења се водоводна мрежа, нови станови ничу на више од петнаест локација. Почели су с радом и највећи производни погони у Србији, инвестиција вредна милијарду долара, фабрика “Линглонг”, која отвара нове привредне и економске странице нашег града и региона. Инвестицијама и добром развојном политиком најбоље чувамо и негујемо сећање на славну прошлост, на наше хероје, на борбу за слободу и напредак”, закључио је заменик Сантовац.
 
 
 
 
Милан Бјелогрлић - Бели указао је на значајне историјске моменте на овим просторима, који се тичу не само Другог светског рата, већ и свих претходних подвига, тежњи и стремљења нашег народа ка слободи и њеним вредностима, које су код родољуба увек стајале изнад свих идеолошких подела и предрасуда.  
“Сећања су и наша обавеза, да не лутамо у овим смутним временима, по немирном мору и по произведеним лажима, које проводе ревизију историје. Данас смо овде да се присетимо и подсетимо, да не заборавимо, да се достојно и са захвалношћу поклонимо сенима и слави бораца који донесоше слободу нашем граду, у јесен 1944. године”, казао је, између осталог, Бјелогрлић. 
 
Указао је и на пријатељство, блискост и вишевековне везе руског и српског народа, као и на немерљиву улогу Црвене армије у ратним дејствима и ослобађању града и ових простора од фашизма. 
“Нека пламичак нашег сећања и зрака наше мисли и захвалности благо помилују свако име и пруже смисао свакој жртви. У нашем граду данас и овде, срећом, има свести о процесима дугог трајања, о вредновању доприноса и давања отачеству, о борби и жртвовању, о дуговима и заслугама, о признањима и одличјима. На многаја љета, драги пријатељи, гости и суграђани, а херојима и ослободиоцима - вјечнаја памјат”, поручио је Бјелогрлић. 
 
 
 
 
Хор “Свети Серафим Саровски”, под управом Чедомира Радловачког, надахнуто је отпевао и композицију “Вратиће се роде”, руску песму “Појди” и на завршетку свечане академије, незваничну химну “Востани Сербије”. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7627/VENCI_2_OKTOBAR_2024_0.jpg