Град и ресорно министарство за унапређење енергетске ефикасности на територији Зрењанина издвојили 130 милиона, уз сопствено учешће корисника више од 260 милиона динара

Градоначелник Симо Салапура уручио је данас уговоре корисницима који су добили бесповратна средства на основу Јавног конкурса за суфинансирање реализације пројекта смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора у 2024. години на територији града Зрењанина, односно набавку и инсталацију котлова на природни гас.
 
 
 
 
Током разговора с корисницима, градоначелник је казао да је ово четврта година како Град Зрењанин, заједно са Министарством рударства и енергетике, спроводи овај програм.
- За четири године, заједно са Министарством и средствима из буџета Града Зрењанина за унапређење енергетске ефикасности, издвојено је укупно 130 милиона динара, а када се то генерише са сопственим учешћем свих корисника, то је више од 260 милиона динара. Тај износ за унапређење мера енергетске ефикасности није мали и директно утиче на екологију. С друге стране, имамо и корист за локалну привредну заједницу, будући да је 70 привредних субјеката ангажовано на овим пословима. Укупно до сада, кроз ова четири програма, 750 корисника је добило неку врсту субвенције овог типа и ми смо веома задовољни што имамо велики одзив грађана и привредних субјеката и наравно, што то, напослетку, утиче и на екологију у нашем граду – рекао је градоначелник Салапура.
 
 
 
 
Када је реч о екологији, градоначелник је подсетио на то да је квалитет ваздуха у нашем граду, према оцени Агенције за заштиту животне средине, сврстан из треће у прву категорију и да на територији града постоји осам мерних места.
- Сопственим учешћем Града Зрењанина и кроз пројекат прекограничне сарадње биће додатног инвестирања у опрему за мерење квалитета ваздуха. Најбитнији део те опреме јесте мобилна станица за мерење квалитета ваздуха која вреди близу 40 милиона динара и мислим да ћемо на тај начин моћи и прецизније и брже да имамо резултате када је у питању квалитет ваздуха на територији нашег града – додао је он.
 
Присутни грађани - корисници средстава искористили су данашњи сусрет с градоначелником и затражили одговоре на бројна питања која су их занимала.
 
 
 
 
Иначе, на овом конкурсу право је остварило 26 корисника, а Сања Жупунски, председница комисије казала је да су сви они прикупили потребну документацију и да им није било тешко да испоштују процедуру. Заинтересованост и на овај конкурс, навела је, била је велика јер је реч о субвенцијама у износу од 50 одсто. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7637/UGOVORI_KOTLOVI_2024_000.jpg