Градоначелник: Од велике важности увезати винаре са територије нашег града, помоћи им у пласману производа и уврстити их у туристичку понуду града

Градоначелник Симо Салапура обишао је винарију „Драгић вина“ и истакао да је од велике важности увезати винаре са територије нашег града како би им се на тај начин помогло у пласману производа, али и да их треба уврстити и у туристичку понуду града.

 

 

- Желећи да истакнемо природна богатства која имамо посетили смо ову винарију, уз то, сведоци смо да је Фестивал вина који организујемо заједно са нашом Туристичком организацијом направио велики искорак. Имамо велики број посетилаца и излагача, али оно што је битно јесте да имамо и винаре на територији нашег града. Жеља је да се повежемо са њима и видимо на који начин можемо да трасирамо, помогнемо и подржимо њихов развојни пут желећи да заштитимо географско порекло вина баш са територије Баната – рекао је градоначелник.
 
Ова посета, навео је, управо је једна у низу акција Града Зрењанина реализованих у жељи да се винари пре свега промовишу, а затим да се у наредном периоду на посебном састанку разговарају и увежу.

 

 

Управник винарије „Драгић вина“ Дражен Марковић казао је да је винарија настала 1985. године у породичном винограду Милета Драгића у којима су разне сорте грожђа, и да је временом модернизована. Успела је да створи квалитетна и у свету награђивана вина.
Марковић је рекао да су захваљујући субвенцијама Покрајине за винаре и произвођаче вина и пива успели да очувају и унапреде винограде који се простиру на површини од 2,5 хектара. Кроз пројекте и уз та средства улагали су и поставили противградне мреже, следеће године им је у циљу да обезбеде и системе за наводњавање.

 

 

- Ова посета градоначелника нам је од великог значаја посебно што у нашем реону, у централном Банату, имамо само две регистроване винарије. Ми смо успели да се модернизујемо и трудимо се да сваке године побољшамо и сам квалитет вина, с тим да улазимо у новитете производње када је реч о обради и производњи грожђа, али уз очување вина – рекао је Марковић. 

 

 

У посети винарији били су и Оливер Митровић, заменик председника Скупштине града, Сања Петровић, директорка Туристичке организације и Игор Луковић, директор и главни и одговорни уредник  винског магазина „Вино и фино“.

Луковић  је винарију „Драгић вина" посетио први пут иако, како је рекао, веома добро познаје њихова вина, будући да је учествовао у оцењивањима.

 

 

- Сада када сам видео како све ово изгледа, потпуно сам сигуран да они морају да буду лидер и они који ће први повући целу регију у том смислу јер ово је пут за изградњу идентитета једне регије и за развој једне винске и виноградарске регије. Ми имамо наш банатски реон, још увек немамо репрезентативно удружење јер немамо довољно регистрованих винарија. Винарија „Драгић вина“ ради онако школски и писмено, а њихови виногради одлично изгледају. Размишљали су о томе какве сорте би на овом терену требало да засаде и урадили су то на добар начин. Производња изгледа као у свакој великој савременој и модерној винарији, улажу и даље у њу и то се на крају види кроз њихове резултате. Волео бих да они „порасту“ још мало и квантитативно и квалитативно – рекао је Луковић и изразио очекивање да би ова посета могла да буде иницијална капсула, будући да је неопходна и подршка локалне самоуправе, и инпут да и друге винарије наставе овим путем. 

 

 

- Данас сам чуо да је у близини подигнуто још два хектара винограда за шта нисам знао и то су добре вести, дакле да се Банат врати и свом вину које смо заборавили да смо имали и да је било добро – додао је још Луковић.
 

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7633/POSETA_VINARIJI_DRAGIC_00.jpg