Градоначелник у посети завршеном новом објекту школе “9. мај” - у изградњу уложено више од 50 милиона динара, значајно унапређени капацитети и услови рада 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, посетио је данас новоизграђен објекат у оквиру Основне и средње школе “9. мај” у Зрењанину, који је добио употребну дозволу и од сутра ће бити доступан за рад и боравак деце и њихових наставника. У питању је, практично, засебна школска зграда, изграђена у дворишту школе, чијим ће отварањем бити значајно унапређени услови рада и капацитети те образовне установе. 
 
 
 
Градоначелник је истакао да ће око две стотине ученика од сада школу похађати у две смене, уместо у досадашње три, и да ће часови, који су трајали по 30 минута, сада бити уобичајене дужине, 45 минута. Приступ новом објекту обезбеђен је и за децу са телесним инвалидитетом, што у старој згради није било могуће.
- Као што смо и обећали прошле године, завршили смо изградњу новог објекта школе, чиме ће бити унапређени квалитет и услови рада и овим је реализована лепа иницијатива, покренута пре више година од руководства школе и запослених. Поред ове инвестиције, која је у укупном збиру вредна преко 50 милиона динара, извели смо и неке додатне радове на старом објекту, пре свега на санацији фасаде и побољшању енергетске ефикасности, у износу од 2,5 милиона динара - рекао је градоначелник и додао да Град Зрењанин, уз текуће одржавање свих школских објеката, којих има више од 30, у овом тренутку ради и на неким другим инвестиционим пројектима у области образовања.
 
 
 
- Оно што радимо у смислу пројектно-техничке документације јесте изградња новог објекта Техничке школе, а расписана је и јавна набавка за изградњу новог дечјег вртића на Багљашу у вредности од 120 милиона динара. Морам да истакнем и да је град ове године у потпуности преузео финансирање трошкова физичко-техничког обезбеђења за све школе, да је у току и конкурс за овогодишњу награду “Нестор Димитријевић”, као мали знак подршке за најуспешније просветне раднике у свим сферама образовања - казао је још градоначелник.
 
Навео је и значајна улагања у мере енергетске ефикасности у неколико школа. 
- Заменили смо ове године котао у школи у Лукићеву, тренутно су радови на побољшању грејања у ОШ “Јован Цвијић” и школи у Ечки, а за школу у Ченти припремљена је пројектно-техничка документација. Сви ови радови, за замену котлова, коштају преко 60 милиона динара.      
 
 
 
Директорка ОСШ “9. мај” Снежана Вукић није крила задовољство због завршетка радова на изградњи новог школског објекта. Рекла је да школу похађају деца са вишеструким развојним сметњама, од којих многа долазе из тешких социјалних услова и да је жеља руководства школе и запослених била да им обезбеде што лепши и пријатнији боравак у школи.
- У томе су нам је изузетно помогао Град Зрењанин, који нас у свему подржава и локална самоуправа је у првој фази радова учествовала са 15 милиона динара, док је у другој фази изградње, за завршетак нове школе, уз ангажовање градоначелника обезбеђено 34,5 милиона динара од стране Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, У школи је постојао вишедеценијски проблем који се тицао простора, тако да смо радили у три смене, уз часове од 30 минута и ученици нису добијали оно што им припада. Нов објекат имаће очигледну одрживост и оправданост, и задовољаваће све потребе деце која се уписују у нашу школу - истакла је директорка Вукић.    
 
Заједно с градоначелником, у обиласку новог школског објекта били су и начелница Школске управе за Банат Снежана Олушки Влачић, члан Градског већа Славиша Влачић и начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе Јелена Драгић.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7639/USELJENJE_NOVI_OBJEKAT_9_MAJ_0.jpg