Изложба Архива Југославије о учешћу српских олимпијаца на Летњим олимпијским играма од 1920-1988. године отворена данас у Зрењанину

Изложба Архива Југославије “Од Антверпена до Сеула - Учешће српских олимпијаца (Југославија) на Летњим олимпијским играма (1920-1988)” отворена је данас у салону Историјског архива у Зрењанину. У присуству градоначелника Зрењанина Сима Салапуре, аутора изложбе Драгана Теодосића и Марка Радовановића и гостију из сфере спорта, изложбу је отворио директор Архива Југославије др Милан Терзић
 
 
 
 
Изложба је стигла у Зрењанин након представљања у Културном центру Србије у Паризу, током овогодишњих Олимпијских игара и потом у Београду, а како је истакао у свом обраћању градоначелник Салапура, стигла је на право место - у Европски град спорта, који је дао важан допринос развоју олимпијског покрета у нашој земљи.
- Нешто што у овој тематској изложби није поменуто, а што морамо да истакнемо, јесте улога нашег суграђанина др Ференца Кемења у оснивању модерног олимпијског покрета, заједно с Пјером де Кубертеном. Што се Зрењанинаца тиче, јако је битна и чињеница да од 1956. године, од Мелбурна, до данас, Зрењанин има представнике на сваким олимпијским играма. Укупно их је било око 70, што спортиста, што судија и спортских радника, а у наш град стигло је 25 медаља.
 
 
 
 
Рекао је и да неизоставни део сваког разговора о спорту чине и приче о спортској инфраструктури, спортским радницима, о томе колико је некада било ентузијазма, воље и јаке жеље да се досегну спортске висине и постигу врхунски резултати.  
- Нажалост, када то данас пренесемо и кроз боље услове и кроз веће финансирање, не видимо тај жар који је имао, на пример, један Момир Рнић, који је овде присутан и који представља прави пример како се доживљава спорт и кроз њега на позитиван начин утиче на млађе генерације - истакао је градоначелник.  
 
Посебне поздраве и жеље за добрим здрављем упутио је легендарном рвачу из Зрењанина Браниславу Симићу, представљеном на изложби на више фотографија, освајачу две олимпијске медаље и носиоцу државне заставе на отварању Олимпијских игара у Минхену 1972. године, који ће ускоро прославити 90. рођендан.
 
Осврнуо се градоначелник и на актуелни спортски тренутак града Зрењанина и рекао да је неопходно начинити искорак, направити неки нови приступ и размишљати у ком правцу спорт треба да иде.
- Мислим да сви наши олимпијци, наши освајачи медаља то заслужују, а највише заслужују деца која треба да у овим фотографијама и документима да нађу неку нову испирацију - закључио је Салапура.  
 
 
 
Конципирана кроз архивске документе и фотографије, изложба је, како је навео један од аутора, Драган Теодосић, настала на основу богатог и разноврсног архивског материјала који се чува у Архиву Југославије, превасходно фонда Југословенског олимпијског комитета, као и фототеке "Танјуга", одакле су преузете бројне фотографије. 
- Изложба има за циљ да покаже разноврсност и богатство архивске грађе која је најбоље сведочанство о учешћу спортиста на Олимпијским играма - казао је Теодосић. 
  
Изложба “Од Антверпена до Сеула - Учешће српских олимпијаца (Југославија) на Летњим олимпијским играма (1920-1988)” у салону Историјског архива у Зрењанину биће доступна за посетиоце до 15. октобра. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7625/IZLOZBA_ISTORIJSKI_ARHIV_0.jpg