Одржана 1. седница Градског већа у актуелном сазиву - ребалансом буџета градски приходи се увећавају за више од 10 одсто

Градско веће заседало је данас први пут у актуелном сазиву, седница је одржана у Барокној сали Скупштине града, а међу 37 тачака дневног реда, утврђен је Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету града Зрењанина за 2024. годину. Предлогом ребаланса буџета предвиђени су приходи и примања у износу од 8,789,855,552 динара, што је повећање од 10,4 одсто у односу на Одлуку о буџету за 2024. годину. 
 
Како је истакнуто у предлогу одлуке о ребалансу, порез на доходак, добит и капиталне добитке чини износ од 4.334.850.000 динара, и представља 54,9% укупних прихода и примања буџета града. У односу на претходну одлуку у којој је овај порез износио 4.052.550.000 динара, овим ребалансом утврђено је повећање од 7,0%, што је номинално повећање за 282.300.000,00 динара. 
 
 
 
 
Говорећи о овим позитивним кретањима, градоначелник Симо Салапура истакао је да се раст привреде одражава и на раст буџета.
- Издвојио бих ту тачку дневног реда која се тиче ребаланса буџета обзиром на стабилне приходе, на константан раст наше привреде, што се рефлектује на повећање повећање буџета нашег града који је у односу на првобитну одлуку за 10,4 одсто већи. У ту одлуку су уграђена и средства и трансфери виших нивоа власти, намењена пре свега за изградњу вртића на Багљашу, наставак финансирања и суфинансирања започетих и капиталних пројеката у граду, асфалтирање, конкретно у месној заједници “Меленци” у Лењиновој улици. Такође, уградили смо средства од потписаног уговора за Омладински центар, тачније за објекат који ће бити реновиран, а познат као “Пупинова кућа” и за одређене друге капиталне пројекте које се тичу развоја нашег града – рекао је градоначелник.
 
 
 
 
Навео је да ће се још једна важна одлука с данашње седнице наћи пред одборницима на наредној седници Скупштине града Зрењанина - Одлука о приступању изради Локалног плана развоја културе града Зрењанина за период од 2025. до 2029. године
- Веома важна одлука, повезана са титулом коју носимо наредне године “Зрењанин престоница културе 2025.“, а бавимо се и објектима који су дуго година били у статусу нерешених правно-имовинских односа. Наиме, након што смо прибавили земљиште на локалитету “Мотел” у наше власништво, сада прибављамо и Дом војске, један репрезентативни објекат на територији града Зрењанина који ће имати ширу друштвену корист када се реновира, али до реновирања морамо га прибавити у сопствено власништво – казао је по завршетку седнице Градског већа градоначелник Салапура.
 
 
 
 
Поред тога, у складу са утврђеним предлогом о ребалансу буџета, данас су усвојене и тачке дневног реда које су се тицале измена и допуне програма пословања јавних предузећа и установа за 2024. годину, као и подршке Града Специјалној болници за плућне болести “Др Васа Савић” и Општој болници “Ђорђе Јоановић”, при реализацији пројеката који за циљ имају унапређење здравствене заштите грађана. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7629/GRADSKO_VECE_04_10_2024_0.jpg