Пољопривредна школа добила савремен трактор, уз учешће ресорног покрајинског секретаријата и Града Зрењанина - школу посетили помоћник секретара и заменик градоначелника

Пољопривредна школа у Зрењанину добила је савремен трактор, набављен на основу конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и уз учешће Града Зрењанина. Тим поводом, школу су данас посетили помоћник покрајинског секретара Немања Ивановић и заменик градоначелника Саша Сантовац, са сарадницима, помоћницом градоначелника Снежаном Вучуревић и чланом Градског већа Маринелом Мендреом
 
Вредност трактора марке “ZOOMLION” износи 6 милиона динара, од чега је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство учествовао са 4 милиона, а Град Зрењанин са 2 милиона динара. 
 
 
 
 
Трактор ће махом користити ученици који се у овој школи образују на смеровима пољопривредни техничар и руковалац пољопривредном техником, али ће се с његовим радом упознати и проћи обуку и ученици са других смерова. Директор Пољопривредне школе, Владимир Попов истиче да трактор овакве снаге и перформанси школа до сада није имала и да ће моћи много боље да обрађују површине које имају, а обухватају од 80 до 100 хектара. 
- Трактор поседује и навигацију и аутопилота, па ће наши ученици имати прилику да се упознају с тим технолошким иновацијама и начином рада, што је у складу с новим плановима и програмима у настави за пољопривредне произвођаче и за пољопривредне техничаре механизације. Захваљујем се на томе покрајинском секретаријату и Граду Зрењанину, и што годинама помажу рад Пољопривредне школе - казао је Попов. 
 
Директор Попов изнео је податке да је претпрошле године школу похађало 390 ученика, прошле године 410, а ове школске године уписано их је 440, што је најбољи показатељ рада свих његових колега професора и установе, у целини. 
 
 
 

Заменик градоначелника Саша Сантовац истакао је да је циљ Града Зрењанина и да се развијају ученичке задруге у школама, те је, уз подршку за набавку овог трактора, потписан и протокол о сарадњи на основу ког ће се, у оквиру школске задруге, покренути и мини-пивара. 
- Набавка трактора указала се као потреба Пољопривредне школе, што смо и реализовали у сарадњи са ресорним покрајинским секретаријатом. На тај начин, ученици ће моћи да обављају све што је предвиђено у практичној настави. Што се тиче мини-пиваре, жеља нам је да развијемо ученичку задругу и у том смеру и да већ током наредних "Дана пива" имамо пиво произведено у Пољопривредној школи. Град Зрењанин донирао је средства за набавку опреме и вредност тог пројекта већа је од 10 милиона динара - истакао је заменик Сантовац. 
 
 
 
Немања Ивановић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, каже да је ове године на конкурсу секретаријата аплицирало 12 наставно-научних институција из области пољопривреде и за ту намену опредељена су средства у износу од 32 милиона динара.
- Пољопривредна школа у Зрењанину је до сада, од 2016. године, кроз разне видове помоћи и конкурсе, од секретаријата добила око 15 милиона динара. Тенденција је да се улаже у образовање младих кадрова, а овакве школе образују ученике за занимања која су нам потребна у пољопривреди. Покрајински секретаријат ће и у наредном периоду издвајати значајна средства за опремање, како би ученици могли да обављају праксу на модерним машинама, с обзиром да је примећено да школе поседују прилично застарелу механизацију - истакао је он.    
 
 
 
 
Гости су обишли и огледно имање у дворишту Пољопривредне школе, где су ученици, заједно са професорима, у оквиру практичне наставе, формирали био-башту с различитим врстама ароматичног и зачинског биља, а у пластеницима се баве производњом поврћа и цвећа. 
 
Пољопривредна школа школује ученике у четворогодишњим образовним профилима техничар хортикултуре, пољопривредни и ветеринарски техничар и у трогодишњим профилима руковалац пољопривредне технике и цвећар-вртлар. У овогодишњем уписном циклусу попуњено је више од 90 одсто слободних места. Школа је интересантна ђацима због укупног развоја пољопривреде, перспективе за посао, али и могућности заснивања производње на сопственом газдинству.
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7640/TRAKTOR_POLJOPRIVREDNA_SKOLA_0.jpg