Поводом Светског дана белог штапа, 15. октобра, одржан традиционални скуп у просторијама Међуопштинске организације слепих и слабовидих 

Светски дан белог штапа, 15. октобар, чланови Међуопштинске организације слепих и слабовидих у Зрењанину традиционално обележавају окупљањем у својим просторијама, у Милетићевој улици, читањем прогласа који упућује Савез слепих Србије и разговором с гостима и представницима Града Зрењанина. Овом приликом, у посети зрењанинској организацији били су помоћник градоначелника Ненад Домјесков и начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе Јелена Драгић, који су пренели поздраве градоначелника Сима Салапуре
 
 
 
Председница Међуопштинске организације слепих и слабовидих Исидора Попов рекла је да организација већ 76 година пружа подршку и помоћ слепим и слабовидих особама и њиховим породицама. Како је истакла, некад није потребна материјална помоћ, већ само лепа реч коју су налазили овде, па због тога многи чланови организацију доживљавају као своју другу кућу.
- Уз напредовање технологије и могућности слепих да буду самостални су веће. Данас особе које користе бели штап су самосталне у кретању и кад отпутују у непозната места, тако да можемо рећи да су данас слепа и слабовида лица потпуно слободна, самостална и независна са белим штапом што и јесте његов симбол. У нашем граду има доста тога на чему би се могло порадити како би град био проступачнији слепим лицима, али увек кад имамо неки приоритетан проблем у најкраћем могућем току га решимо са надлежним институцијама - рекла је она.
 
 
 
 
Додала је да организација покрива Средњебанатски округ и броји 323 члана узраста од 6 година до чланова који су ушли у девету деценију живота. Доста њих је кроз образовни систем прошло обуке самосталног кретања и орјентисања у простору, а за касније ослепеле организација сад већ једну деценију организује обуке таквог карактера. Уз подршку града Зрењанина новим заинтересованим члановима данас су уручени бели штапови. Као и претходних година, кренули су потом у шетњу градским улицама, како би указали суграђанима на своје присуство, али и на проблеме с којима се приликом кретања сусрећу. Са њима су у шетњи били и представници Града Зрењанина, Домјесков и Драгић.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7645/Dan_belog_stapa_2024_0.jpg