Пријем за учеснике 6. фестивала "Рог Баната" - умеће музицирања на традиционалним инструментима

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац угостио је учеснике 6. фестивала "Рог Баната", који се ове године, осим у Зрењанину, одржава и у Београду и Новом Саду. Фестивал је посвећен традиционалним инструментима, с фокусом на различитим типовима гајди, а учесници су стигли из неколико земаља - Словачке, Румуније, Северне Македоније, Шпаније, Белорусије и Србије.
 
Организатор фестивала, испред удружења "Банатске гајде" из Зрењанина и домаћин гостима Вања Илијев, једини уметник на гајдама у нашем граду, истиче да је "Рог Баната" ове године начинио искорак и да ће, уз матично одржавање у Зрењанину, бити представљен и у Етнографском музеју у Београду и Српском народном позоришту у Новом Саду.
 
 
 
 
У посети Градској кући, уз Илијева, били су и уметници из Белорусије, породица Воранау, која чини састав "Капела Реј", затим Андреј Велеслав Бабјар из Словачке, који наступа са супругом Моником Заплеталовом, Румун Лавинијус Николајевиц и Шпанац Серги Љена Мур. Они су, током пријема, и демонстрирали своје умеће на инструментима какви се не могу видети и чути баш често, па је посета прерасла и у својеврстан мини-концерт традиционалне музике свих наведених земаља. 
 
 
 
Заменик Сантовац указао је на разноврсност и богатство музичке традиције нашег града, као и на неке предстојеће активности у оквиру пројекта и програма "Престоница културе Србије 2025".
- Чули смо током разговора да су многи од садашњих учесника фестивала већ долазили на њега претходних година, што нам је драго и говори да су из Зрењанина понели лепе утиске и да је фестивал добро организован. Надамо се да ћемо наредне године, када ће наш град бити национална престоница културе, подићи фестивал на још виши ниво и уврстити га међу бројне програме које за ту прилику припремамо. Такође нам је драго што је "Рог Баната" изашао из неких досадашњих оквира и што ће ове занимљиве и специфичне извођаче имати прилику да поздрави и публика у Београду и Новом Саду - рекао је Сантовац.
 
 
 
Фестивал "Рог Баната", како су истакли његови учесници, начин је да се презентује култура других земаља, али пре свега њене разноликости, јер о многим земљама постоје стереотипи о музичкој традицији и правцима који су тамо заступљени. Чињеница је да, уз коришћење традиционалних инструмената, све те земље, па и наша, слушаоцу нуде сасвим нове звуке и мелодије, и мењају поглед на музичко наслеђе и приступ музици у том делу Европе.
 
Покровитељ фестивала је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, док су се Удружењу "Банатске гајде" организационо прикључили Културни центар Зрењанин, Народни музеј Зрењанина, Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, Музиколошки институт САНУ и Одбор за етномузиколошка истраживања САНУ, као и Културни центар Футог који стоји иза Фестивала ношњи и оглавља "Бисерна грана".
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7634/PRIJEM_GAJDASI_2024_0.jpg