Трећа седница Скупштине града - усвојен ребаланс буџета, измене програма пословања и рада јавних предузећа и установа, кадровска решења и промене

Скупштина
Одборници Скупштине града заседали су данас трећи пут у новом сазиву, председавао је Чедомир Јањић, а дневни ред обухватио је 77 тачака. Већином гласова, након једносатног образлагања, нису прихваћени предлози за допуну дневног реда, поднети од стране одборника опозиционих одборничких група, а као прва тачка дневног реда дошло је до промене у редовима одборника - на сопствени захтев престао је мандат Зорану Сандићу (нови ДСС - изборна листа  “И вода и слобода - НАДА - Уједињена опозиција Зрењанина). 
 
И друга тачка тицала се кадровских решења - већином гласова, дипломирани правник Ивана Којчић изабрана је за заменика секретара Скупштине града. 
 
 
 
Усвојен је предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету града Зрењанина за 2024. годину. Предлогом ребаланса буџета предвиђени су приходи и примања у износу од 8,789,855,552 динара, што је повећање од 10,4 одсто у односу на Одлуку о буџету за 2024. годину. Ову одлуку прокоментарисао је заменик градоначелника Саша Сантовац.
- Повећање долази као последица прихода које добијамо од виших нивоа власти, АП Војводине и Републике Србије, али и од повећања пореза на зараде запослених у нашем граду, као и пореза на имовину. Тај порез се драстично повећавао у претходном периоду из једноставног разлога - нове градње у Зрењанину, како стамбене, тако и пословне. Већи приходи омогућавају и веће расходе, односно издвајања. Подсетићу је да је пре неких 6,7 година буџет износио око 4 милијарде, што је драстично повећање, да не помињем и неке раније периоде - истакао је он и поменуо нека од планираних инвестиционих и других издвајања.
 
 
 
- Опредељена су средства за изградњу новог вртића на Багљашу, за наставак реконструкције зграде Задружне банке, радова на канализационој мрежи. Желимо да контролишемо и теретни саобраћај кроз град, постављањем одговарајућих мерних уређаја. По први пут издвојили смо и средства за рад и унапређење школских задруга, а данашњом одлуком улазимо у процедуру да Дом војске буде у власништву Града Зрењанина, уз договор с Дирекцијом за имовину Републике Србије и Министарством одбране о отплаћивању на пет година - казао је заменик градоначелника. 
  
Усвојен је на данашњој седници и Предлог Одлуке о приступању изради Локалног плана развоја културе града Зрењанина за период од 2025. до 2029. године. 
 
 
 
Предлогом Одлуке о покретању поступка прибављања непокретности у јавну својину града Зрењанина непосредном погодбом град улази у решавање проблема функционисања и одржавања Дома војске у центру града, с обзиром да се овај објекат, у власништву Војске Србије, не користи дуги низ година.
 
У складу с Одлуком о изменама и допунама Одлуке о буџету града за 2024. годину, разматрани су и предлози одлука о изменама програма пословања и рада у јавним предузећима и установама на буџетском финансирању.
 
Скупштина је усвојила предлоге закључака о одобравању учешћа града у реализацији пројеката унапређења здравствене заштите Опште болнице "Ђорђе Јоановић" и Специјалне болнице за плућне болести "Др Васа Савић".
 
 
 
Међу одлукама које се тичу кадровских решења, Скупштина је образовала пет комисија - Комисију за представке и предлоге, Комисију за спровођење конкурса за избор директора, Комисију за родну равноправност, Комисију за доделу Награде града Зрењанин и Комисије за вођење поступка и доношење Решења по захтеву за враћање земљишта, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Образовани су и Градски штаб за ванредне ситуације, као и Савет за одбрану и безбедност града Зрењанина.
 
Разрешен је и директор Народног позоришта "Тоша Јовановић" Дејан Карлечик, на сопствени захтев, а за в.д. директора именован је Урош Павлов, професор српског језика и књижевности и писац.
 
Завршни део данашње седнице протекао је такође у разматрању кадровских решења и промена у појединим управним, надзорним и школским одборима.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7642/SKUPSTINA_GRADA_11_10_2024_0.jpg