Зрењанин један од домаћина 63. бициклистичке Трке кроз Србију - циљ друге етапе у суботу око 16 часова, старт треће у недељу у 10 часова

Још један спортски догађај који превазилази локалне оквире одржаће се предстојећег викенда, када ће Зрењанин бити домаћин каравану 63. бициклистичке Трке кроз Србију. Тим поводом данас је одржана и конференција за новинаре, на којој су се јавности обратили директорка Туристичке организације града Зрењанина Сања Петровић и представници организатора, директор трке Душан Гојић, који је уједно и председник Бициклистичког савеза Србије, и шеф безбедности трке Ненад Кнежевић
 
 
 
Бициклисти ће у Зрењанин стићи у суботу, 12. октобра, око 16-16.30 часова, на циљ етапе која стартује у 12 часова у Новом Саду и иде преко Бечеја, Новог Бечеја, Кикинде и Житишта, а дуга је 174 километра. Сутрадан, у недељу, 13. октобра, у 10 часова је старт етапе која из нашег града креће пут Пожаревца. 
 
Душан Гојић је истакао да је Трка кроз Србију најстарија спортска манифестација у нашој земљи и да је први пехар победнику уручио краљ Петар II Карађорђевић, 1939. године. 
- Тада је бициклизам, као спорт, још био у повоју, данас је то светски бренд и светска прича, која има велик број поклоника и код нас и у свету. Ове године Трка кроз Србију доживљава своје 63. издање, отварање ће бити 10. октобра, у Сомбору, нама је пријављено 20 екипа из различитих земаља, заједно са репрезентацијом Србије, а између осталих, очекујемо бициклисте из Велике Британије, Холандије, Аустрије, Мађарске, Француске, Немачке, итд. Број учесника је преко 130, а цео караван трке ће бројати око 300 људи - рекао је Гојић. 
 
Представљајући етапе, навео је да у петак креће прва етапа Сомбор - Нови Сад, у суботу се вози етапа Нови Сад - Зрењанин и у недељу финална етапа Зрењанин - Пожаревац, преко Панчева, Ковина и Смедерева.   
 
Захвалио се Граду Зрењанину као домаћину сличних трка у претходном периоду, уз констатацију да је амбијент овде предиван и да ће се организатори потрудити да трка буде изнад свих очекивања. 
 
 
 
Кнежевић је рекао да ће, приликом проласка бициклиста кроз Зрењанин, одређен број улица бити у краћем периоду, од 30-45 минута, привремено затворен за саобраћај.
- То ће у суботу бити улице Темишварски друм, Банатска, Бирчанинова, Николе Пашића, Булевар Милутина Миланковића, Цара Душана и Краља Петра Првог, с циљем на Тргу слободе, док ће у недељу караван такође кренути са Трга слободе и ићи улицама Краља Петра Првог, Цара Душана, Булевар Милутина Миланковића, Пашићева и Београдска, ка Ечки, Перлезу, Ковачици и даље ка Панчеву - појаснио је Кнежевић.
 
Петровићева је, у име Града Зрењанина, градоначелника и у своје лично име, позвала суграђане да у суботу и недељу присуствују трци и поздраве све учеснике. Подсетила је да је Зрењанин био успешан домаћин Трке кроз Србију и 2017. и 2020. године, и очекује да то буде и овог пута.
- Зрењанин је спортски град, Европски град спорта, а један од чланова богате спортске породице нашег града сигурно је и бициклизам. Добро је познато колико је бицикл овде популарно превозно средство, користе га и возе скоро сви грађани, а међу њима су и они који превазилазе аматерски ниво. Град је претходних година и деценија развио мрежу бициклистичких стаза које данас имају дужину од преко 35 километара и у односу на број становника спада међу градове у Србији с најразвијенијом инфраструктуром те врсте. Подсетићу и да су бициклистичком стазом спојени Зрењанин и Темишвар, као и да се наш град налази на једном од међународних коридора, "Еуровело 11", са жељом да даље развија цикло-туризам. Такође, већ три године град субвенционише куповину бицикала за своје суграђане и на овакав начин је купљено више од 400 бицикала - истакла је она, уз уверење да ће и Трка кроз Србију додатно допринети популаризацији бициклизма, и као превозног средства и као спортског реквизита, али и као начина здравог живота, боравка у природи и једног значајног вида рекреације.
 
 
 
На конференцији за новинаре представљена је и жута мајица, намењена победнику, а идеја је  да сваки град на циљу етапа додељује жуту мајицу са грбом града, коју ће водећи у генералном пласману носити до наредне етапе.    

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7638/KZN_BICIKLISTICKA_TRKA_2024_0.jpg