Prve seniorske medalje za Lenđera i Silađija

Plivači zrenjaninskog kluba "Proleter" i reprezentacije Srbije Ivan Lenđer i Čaba Silađi osvojili su bronzane medalje na 13. Evropskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima, juče završenom u Istambulu. Lenđer je treće mesto osvojio u disciplini 100 metara delfin, u vremenu 49,79 sekundi, dok je u finalnoj trci na 50 metara leptir stilom bio sedmi. Silađi je medalju zaslužio u trci na 50 metara prsnim stilom, u vremenu novog državnog rekorda u ovoj disciplini – 26,31 sekunde. I Lenđeru i Silađiju ovo su prve medalje osvojene u seniorskoj konkurenciji, pa tim još više dobijaju na značaju.
 
                       
 
Državnim reprezentativcima iz Zrenjanina čestitku na osvojenim odličjima uputio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton. "Još jednom ste, na najbolji mogući način, reprezentovali svoju zemlju i grad u kom živite, trenirate i za čiji klub nastupate. Srbija i Zrenjanin ponose se vašim sportskim dostugnućima. U ime Skupštine grada Zrenjanina i u svoje lično ime čestitam vam na osvojenim medaljama, uz želje da kvalitet i talenat potvrdite i na narednim takmičenjima" – poručio je Aleksandar Marton Lenđeru i Silađiju.
 
Treću medalju za Srbiju u Istambulu, i to srebrnu, osvojila je svetska šampionka Nađa Higl, u disciplini 200 metara prsno, u vremenu novog državnog rekorda 2:17,52 minuta.  Na ovom prvenstvu nastupala je i članica "Proletera" Miroslava Najdanovski. Iako nije ušla u krug osvajača medalja, Najdanovska je uspela da obori tri državna rekorda Srbije na 50 i 100 metara slobodnim stilom. Trener reprezentacije Srbije je bio šef stručnog štaba plivačkog kluba "Proleter" Dejan Pejinović.