Povodom Međunarodnog dana mira - pripreme za ''Binu mira''

U Zrenjaninu se, od 19. do 23. septembra, održava skup edukatora iz Ahena u Nemačkoj, Banja Luke i Tuzle, u sklopu priprema za Evropski festival pozorišta mladih koji će se održati u Zrenjaninu sledeće godine. Od prošle godine Grad Zrenjanin je postao treći partner u organizovanju ovog veoma značajnog evropskog festivala čiji je osnovni cilj unapređenje dramskog obrazovanja i vaspitanja mladih u duhu Evropskih standarda. Domaćini i organizatori skupa u Zrenjaninu su Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju CEKOM, Međuopštinsko društvo za strane jezike i književnost i Narodno pozorište "Toša Jovanović".
 
 
Upravo na današnji dan, koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan mira, 21. septembar, u Gradskoj kući u Zrenjaninu organizovan je razgovor na temu međunarodne saradnje i interkulturnog učenja, a učesnike skupa primili su i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i član Gradskog veća Tibor Vaš. Osim brojnih gostiju iz Ahena, razgovoru su prisustvovali Snežana Stanković, savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za omladinu i sport, Ivana Despotović, predstavnik NVO "Baza Art" iz Beograda i Novica Bogdanović, direktor Pozorišta mladih iz Banja Luke.
 
      
 
Grupu iz Ahena čine pretežno mladi, koje su ugostili njihovi vršnjaci iz Zrenjanina, a jedan od starijih predstavnika delegacije, Hajnc Jusen, zahvalio se na srdačnom prijemu i gostoprimstvu i istakao je da je njihova ideja, kao starijih aktivista, organizatora međunarodne "Bine mira", da u mladima širom Evrope usade ideje o potrebi međusobnog povezivanja i saradnje.
- Ahen se nalazi na tromeđi Nemačke, Holandije i Belgije, ima specifičan geografski položaj i istoriju. Zbog svoje multikulturalnosti podseća pomalo na Vojvodinu. Što se "Bine mira" tiče, ona je nastala kao pokušaj da se saniraju posledice rata u Bosni i Hercegovini. Postalo je jasno da se ratovi neće smiriti, dok oružje ne prestane da zvecka u srcima i glavama ljudi. Otuda ideja da usadimo nešto drugo u njihovim glavama, neke drugačije ideje i potrebu za saradnjom, a to je najzahvalnije činiti upravo kod mladih ljudi – rekao je Jusen i naveo da je velikom broju Nemaca bilo neshvatljivo i nerazumljivo bombardovanje Srbije 1999. godine, jer se Nemačka posle Drugog svetskog rata obavezala da više neće učestvovati u sukobima tamo gde je ratovala.
- Osećam potrebu da vam se izvinim zbog tih događaja iz 1999. godine – istakao je Jusen, obraćajući se Aleksandru Martonu i Tiboru Vašu. 
 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine Marton i član Gradskog veća Vaš naglasili su značaj ovakvih poseta, jer mladi najlakše ostvaruju saradnju koja se kasnije širi i na druge oblasti. Oni su upoznali goste s činjenicom da u Zrenjaninu skladno živi više od 20 naroda i da, tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, ovde nije bilo većih međunacionalnih incidenata. Takođe, naglasili su da lokalna samouprava uvek stoji iza projekata ovakve vrste, da će ih podržavati i u narednom periodu, i da će mladi, koji kao gosti borave u našem gradu, biti najbolji "ambasadori" Zrenjanina kada se vrate u svoje sredine.
 
Međunarodni dan mira - 21. septembar, ustanovile su Ujedinjene nacije 1981. godine. Različtim manifestacijama širom naše zemlje, građani Srbije pridružuju se proslavama koje se organizuju na taj dan širom sveta.