Логистички центар за воће и поврће у Мужљи

Данас је председник Скупштине Војводине Иштван Пастор отворио Логистички центар за воће и поврће чији је циљ да побољша радне услове придружених партнера на подручју Зрењанина, као и да подржи економски развој на локалном нивоу, посебно јачање традиционалне производње поврћа у овом регион.

 

Овај центар је инвестиција од 4,7 милиона динара, које финансира Покрајински секретаријат за привреду и то је прва фаза подршке Регионалном центру развоја производње воћа и поврћа у Централном Банату

 

 

Према Пастору, ово је веома важна инвестиција која има за циљ да раздвоји производњу од паковања, истраживања тржишта и припреме и наплате.

 

Градоначелник Зрењанина, мр. Иван Бошњак, а на отварању су били присутни и његови сарадници, истакао је да је ово најбољи пример сарадње приватног сектора и подршке државе што резултира бољим стандардом грађана који су искористили предност приватне иницијативе и напорног рада и пронашли свој пут ка ЕУ тржишту такође.

 


 
 

 

Делатност овог Центра је пријем и чување свежег воћа и поврћа до испоруке, а све у складу са стандардима и законом. Пројекат је покренуо Грађански центар за развој и информисање Фокус Зрењанин, а инвеститор и корисник је ДОО Царска Башта, коју су пре четири године основали произвођачи воћа и поврћа овог дела Баната, компаније са 19 запослених и око 3 милиона евра годишњег промета, што чини око 400 тона производње месечно.
- Произвођачи поврћа морају заједнички сарађивати и планирати и организовати своју производњу, јер је то кључ за бољу и већу производњу, а овај логистички центар резултат је успешне сарадње - рекао је Мадарас, додајући да је најважнији део ланца трговина Зренајнин фирма „Гомекс“ која сарађује са произвођачима поврћа из Мужље.

 

 

Власник компаније „Гомекс“, Горан Ковачевић, истакао је да „Царска башта“ даје свеже воће током целе године.
- Рекао сам да се производња, уз малу подршку заједнице, може повећати пет до десет пута. Данас је моје мишљење исто. Захваљујући нашој сарадњи стварамо бренд који купцима нуди свежи парадајз из „Царске баште“, јер је квалитетан, а не увози шпански парадајз - рекао је Ковачевић.