Održana 27. sednica Gradskog veća

Na današnjoj sednici Gradskog veća usvojen je Predlog Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Zrenjanina za 2012. godinu, a zatim i Predlog Zaključka o pokretanju inicijative za uspostavljanje saradnje između grada Zrenjanina, Republika Srbija i grada Trebinja, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.
Obrazlažući tu tačku dnevnog reda, gradonačelnik mr Ivan Bošnjak, je rekao da je na osnovu zakona o specijalnim odnosima i specijalnim odnosima koji su uspostavljeni između Republike Srpske i Republike Srbije preporučeno se podstiču, iniciraju i uspostavljaju kontakti i bratimljenja.
- U kontaktu sa gradonačelnikom Trebinja, a takođe i sa naše strane, pokrenuta je inicijativa da se uspostave bliži odnosi između naša dva Grada, a to će imati svoje političke, ekonomske, kulturne i svake druge pozitivne posledice. Bratimljenjem sa Gradom Trebinjem i prijateljstvom koje smo uspostavili sa opštinom Štrpce zatvorili smo jednu celinu, takođe, Zrenjanin je u dobrim i bratskim odnosima sa Laktašima iz Republike Srpske – rekao je gradonačelnik Bošnjak napominjući da već postoji i inicijativa o bratimljenju sa Gradom Bijeljinom, što će, kako je naveo, takođe biti podržano u narednom periodu.
Članovi Gradskoh veća usvojili su danas i Predlog Zaključka o prihvatanju Programa raspodele sredstava ostvarenih od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, odnosno, poljoprivrednog objekta u državnoj svojini za 2013. godinu
Izvestilac, Euđenija Besu je objasnila da su Odlukom o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu, planirana su sredstva za finansiranje radova na zaštiti, uređivanju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta u ukupnom iznosu od 295.000.000,00 dinara. Finansiranje navedenih radova vrši se iz sredstava ostvarenih od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, odnosno, poljoprivrednog objekta u državnoj svojini. 
Kako je navela, u okviru ukupno planiranih sredstava, 195.000.000,00 dinara čine sredstva koja su preneta, kao neutrošena a namenska iz 2012. godine, dok je 100.000.000,00 dinara planirano da se ostvari na ime sredstava od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, odnosno, poljoprivrednog objekta u državnoj svojini u toku 2013. godine. 
Usvojen je danas i Predlog Zaključka o prihvatanju Programa mera za unapređenje uslova života na teritoriji grada Zrenjanina u 2013. godini. Naime, Odlukom o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu, planirana su sredstva za finansiranje radova koji se izvršavaju iz Naknade od eksploatacije mineralnih sirovina u ukupnom iznosu od 210.000.000,00 dinara. U okviru ukupno planiranih sredstava, 70.000.000,00 dinara čine sredstva koja su kao namenska a neutrošena preneta iz 2012. godine, dok je 140.000.000,00 dinara planirano da se ostvari na ime sredstava Naknade za korišćenje mineralnih sirovina i geotermalnih resursa u 2013. godini kao tekući prihodi budžeta.
Pored toga, usvojen je i Predlog Zaključka o davanju saglasnosti na finansijski plan Mesne zajednice ''Dositej Obradović'' Zrenjanin za 2013. godinu, kao i finansijski planovi za Mesne zajednice 'Centar'',  'Berbersko-Bolnica'', ''Aradac'', ''Jankov Most'' , 'Taraš'' i ''Tomaševac''.