U Narodnom muzeju otvorena spomen-soba Todora Manojlovića

Povodom Dana državnosti Republike Srbije i obeležavanja godišnjice rođenja Todora Manojlovića, u Narodnom muzeju u Zrenjaninu svećano je otvorena spomen-soba ovog intelektualca evropskog formata, pesnika, esejiste, kritičara, istoričara umetnosti, prevodioca, dramskog pisca. Manojlović je bio i inicijator brojnih književnih pokreta, umetničkih grupa, pripadnik srpske moderne umetnosti, rodonačelnik moderne srpske poezije i likovne kritike.
 
        
 
Rođen je u nekadašnjem Velikom Bečkereku (današnjem Zrenjaninu) 17. februara 1883. godine. Nakon započetih studija prava u Budimpešti vrlo brzo pokazuje interesovanje za književnost i umetnost, posebno u toku svog boravka u Minhenu, putujući po Italiji i studirajući istoriju umetnosti u Bazelu. U toku Prvog svetskog rata boravi na Krfu kao srpski dobrovoljac. Nakon rata nastanjuje se u Beogradu, uključivši se u beogradske književne i umetničke krugove. Zajedno sa Vinaverom pokreće biblioteku "Albatros", počinje da objavljuje teorijsko-kritička dela, knjige pesama i drame. Postaje sekretar Matice srpske a nešto kasnije i profesor istorije umetnosti na Umetničkoj akdemiji u Beogradu. Posle Drugog svetskog rata, povlači se u svoj rodni grad i gotovo u potpunosti iz kulturnog života. Umro je u Zrenjaninu 1968. godine. 
 
 
Gradska narodna biblioteka u Zrenjaninu 1991. godine osnovala je Fond "Todor Manojlović" i ustanovila nagradu za umetničke stvaraoce, profilisanu u jednu od vodećih nagrada u Srbiji,  koja nosi naziv "Nagrada za moderni umetnički senzibilitet". Mala scena Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" nazvana je takođe imenom Todora Manojlovića, koji je stvaralački pečat ostavio i u dramskoj umetnosti.  
 
 
Najveći deo rukopisne zaostavštine Todora Manojlovića danas se nalazi u zrenjaninskom Istorijskom arhivu, dok je enterijer radne sobe, zahvaljujući njegovoj sestri Veri Putić, ustupljen na brigu Narodnom muzeju Zrenjanin. Ova ustanova čuva i prepisku, brojna dokumenta i nešto crteža koji su takođe pripadali Todoru Manojloviću. Dve godine nakon njegove smrti, Narodni muzej je otvorio memorijalnu sobu Todora Manojlovića koja je usled rekonstrukcija stalne postavke tokom poslednje decenije privremeno bila zatvorena za javnost. Krajem prošle godine Muzej je započeo sa rekonstrukcijom ove prostorije u skladu sa savremenim muzeološkim standardima, a zadržavajući njen sadržaj i autentičnost. Obeležavajući godišnjicu rođenja ovog istaknutog stvaraoca, 17. februara, zrenjaninski Muzej ponovo je otvorio vrata rekonstruisane spomen-sobe Todora Manojlovića. Ona se nalazi u okviru stalne postavke Likovne zbirke koju vodi kustos Olivera Skoko. Autor koncepta Spomen-sobe je viši kustos Mileva Šijaković.